logo

Inițiativa de securizare a spațiului mediatic va fi propusă la vot în această săptămână


https://www.ipn.md/ro/initiativa-de-securizare-a-spatiului-mediatic-va-fi-propusa-la-7965_1038647.html

PDM propune introducerea pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului din această săptămână a proiectului de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, prin care se instituie un mecanism de asigurare a securităţii informaţionale a statului. Iniţiativa este semnată de deputaţii PDM şi PPE, se precizează într-un comunicat de presă al democraților, citat de IPN.

PDM precizează că inițiativa are ca scop securizarea spaţiului informaţional, prin limitarea difuzării şi retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informaţional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Proiectul urmărește să lupte cu propaganda şi cu manipularea din exteriorul ţării, care poate aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi.

La scurt timp, PSRM a venit cu o declarație publică prin care își exprimă indignarea față de dorința Partidului Democrat și a „marionetelor acestuia din cadrul Partidului Popular European” de a adopta legea care interzice așa-numita „propagandă rusă”. „În absența unor rezultate palpabile în interiorul țării, singura modalitate prin care PDM poate să-și păstreze controlul asupra Parlamentului și a Guvernului este de a căuta inamici în afara țării și de a umfla în mod artificial subiectul său preferat privind „amenințarea rusă”, se precizează în declarația socialiștilor.

PSRM consideră că încercarea de a interzice difuzarea programelor informative ale posturilor TV rusești reprezintă o nouă provocare împotriva Federației Ruse, „principalul partener strategic al Republicii Moldova”, și în același timp o tentativă agresivă asupra libertății de exprimare și a dreptului constituțional al cetățenilor de a primi informații.

În timp ce PDM avansează legea care interzice propaganda rusească, Agenția de știri Tass din Rusia anunță că o instanță de judecată de la Moscova a emis mandat de arest pe numele liderului PDM Vlad Plahotniuc, învinuit de tentativă de omor pe motive de ură rasială, politică, ideologică şi etnică.

Partidul Democrat a emis, în aceeași zi, un comunicat de presă în care îşi exprimă dezaprobarea faţă de acţiunile provocatoare de hărţuire şi persecuţie politică la care sunt supuşi în continuare, de către Federaţia Rusă, reprezentanţii partidului şi oficiali ai Guvernului şi Parlamentului. „Aceste abuzuri derulate de câteva instituţii din Rusia au la bază motive geopolitice, de intimidare, şantaj şi hărţuire a oficialilor moldoveni. O altă motivaţie din spatele acestor dosare fabricate în Federaţia Rusă constă în acoperirea unor persoane acuzate de infracţiuni pe teritoriul Republicii Moldova, persoane care au desfăşurat şi desfăşoară activităţi în interesul serviciilor speciale ruse şi împotriva Republicii Moldova”, se spune în comunicatul PDM.

PDM a cerut Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acţiuni de hărţuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federaţia Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului şi Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni.