logo

În pofida demiterii Guvernului, prioritățile SUA pentru Moldova rămân neschimbate


https://www.ipn.md/ro/in-pofida-demiterii-guvernului-prioritatile-sua-pentru-moldova-raman-7965_1069547.html

În pofida regretabilei demiteri a Guvernului prim-ministrului Maia Sandu, prioritățile Statelor Unite ale Americii în relațiile bilaterale cu Republica Moldova rămân neschimbate. Este reacția Ambasadei SUA la Chișinău, ca urmare a demiterii marți, 12 noiembrie, a Guvernului Maia Sandu, prin moțiune de cenzură, transmite IPN.

„Îndemnăm reprezentanții aleși ai poporului Moldovei să lucreze pentru edificarea unui viitor mai echitabil, democratic și prosper pentru toți cetățenii țării. Populația Republicii Moldova merită lideri care vor lucra pentru binele țării și o vor elibera de corupția care îi limitează potențialul”, este menționat într-o postare pe Facebook a Ambasadei.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pe teme de politică externă, Maja Kocijancic, a spus cu referire la situația din Moldova că „votul de neîncredere dat Guvernului cu privire la întrebările referitoare la procesul de recrutare a procurorului general trimite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformă din țară”. Totodată, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că „demersul inițiat de socialiști de înlăturare a Guvernului Maia Sandu într-un moment esențial pentru reforma justiției este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă.

Ca rezultat al demisiei Guvernului, președintele Republicii Moldova Igor Dodon așteaptă astăzi, 13 noiembrie, la discuții fracțiunile parlamentare pentru a vedea ce soluții au acestea „pentru depășirea crizei politice”.