logo

Ilan Șor propune soluții de recuperare a banilor sustrași prin frauda bancară


https://www.ipn.md/ro/ilan-sor-propune-solutii-de-recuperare-a-banilor-sustrasi-7965_1081390.html

Liderul Partidului „Șor” şi fostul președinte al Consiliul de administrație al Băncii de Economii a Moldovei, Ilan Șor, a publicat scrisorile pe care avocaţii săi le-au trimis Procuraturii Generale, Băncii Naționale și Ministerului Finanțelor, în care au solicitat desemnarea reprezentanților de la fiecare instituție în parte pentru a lansa discuțiile privind recuperarea banilor din dosarul fraudei bancare. „Urmează ca instituțiile respective să-și desemneze reprezentanții pentru a iniția discuțiile. I-am convins pe acționarii băncilor să achite prejudiciul care li se impută, după care ei își vor recupera banii de la beneficiarii reali ai fraudei. Urmează să vedem dacă autoritățile statului vor cu adevărat să returneze banii, așa cum promit și așa cum așteaptă cetățenii, sau vor continua show-ul cu care ne-au obișnuit în toți acești șapte ani”, a scris Ilan Șor pe pagina sa de Facebook,  transmite IPN.

În cadrul unui interviu oferit pentru un post TV , în data de 29 aprilie, Ilan Șor a declarat că va fi un test de sinceritate pentru autorități, dar și pentru întreaga clasă politică. „Eu sunt gata să ofer soluția pentru a acoperi prejudiciul pe care nu eu l-am creat, ci este vorba despre prejudiciul care mi se incriminează. Dacă vor, iată soluția. În trei zile rezolvăm problema. Eu voi publica scrisoarea pe care am trimis-o, pentru a începe negocierile. Și vom vedea, vom analiza împreună ce se va întâmpla. Dacă au strigat până acum că vor să returneze banii, în sfârșit au această posibilitate. Timp de 7 ani nu au recuperat un leu, chiar dacă au strigat că știu cine e vinovatul. N-au găsit nimic. De fapt, mai exact, nu au vrut să găsească. Ei au primit o propunere oficială de răscumpărare a portofoliului de credite. Nu văd niciun argument de ce nu ar face-o. Este un test al sincerității pentru autorități și pentru întreaga clasă politică”, a spus președintele Partidului „Șor”.

Acesta a adăugat că știe cine sunt beneficiarii reali ai acestor bani și cum pot fi recuperați. „Noi înțelegem că altul a fost scopul. Uitați-vă ce s-a întâmplat timp de șapte ani. Timp de șapte ani, politicienii au strigat că un băiat în vârstă de 27 de ani a intrat în depozitul cu bani al Băncii Naționale, a scos de acolo 13 miliarde de lei și nu știu unde i-a dus. Oare nu e amuzant? Mai mult, același băiat de 27 ani, la patru zile după ce a fost scos din funcție, banii au venit, el a revenit în bancă și i-a împărțit. Haideți să fim serioși și să nu credem în povești. Dacă vor într-adevăr să facă ceva, autoritățile au în sfârșit posibilitatea să ne dovedească tuturor că în toți acești ani nu au mințit”, a mai declarat Ilan Șor. Liderul Partidului „ȘOR” a afirmat că este gata să participe fizic la ședințele de judecată doar dacă îi va fi anulată măsura de arest preventiv, pe care el o consideră ilegală. Potrivit lui, arestul a fost aplicat pentru a-l ține departe de scena politică.

Fostul președinte al Consiliul de administrație al Băncii de Economii a declarat că acționarii băncilor lichidate în anul 2015 sunt gata să răscumpere portofoliul de credite neperformante, ulterior returnează statului prejudiciul care i-a fost cauzat, după care acționarii își recuperează sumele de la adevărații beneficiari ai devalizării sistemului bancar moldovenesc. Potrivit lui, în total, suma din portofoliu de credite neperformante este de aproximativ 5,2 miliarde de lei. „Acționarii cumpără portofoliul de datorii, dacă vorbim în termeni juridici. Noi cumpărăm datoriile celor care au luat aceste credite și apoi vom cere de la ei aceste datorii. Știm cum să facem acest lucru. Dacă statul nu vrea să facă acest lucru, dacă timp de șapte ani nu au reîntors practic niciun leu, în condițiile în care au tot strigat, pălăvrăgit, mințit… dacă până la acest moment n-au făcut nimic, înseamnă că doar au aruncat vorbe goale”, spune Ilan Șor.

„Ei nu au dreptul să refuze. Vin acționarii și spun: voi ne-ați acuzat că am acordat credite neperformante. Aceste credite n-au fost returnate. Noi cumpărăm acest portofoliu de credite. Din punct de vedere juridic, această operațiune este absolut legală și este aplicată peste tot și din toate timpurile”. Totodată, el a explicat că suma de 13 miliarde, cu care jonglează autoritățile, este cu totul altceva - este vorba despre creditul pe care l-a acordat Banca Națională, ai cărei funcționari l-au gestionat după ce el și echipa sa au fost înlăturați de la conducerea băncilor. „13 miliarde de lei au fost luate nu de mine, eu nu am fost nici guvernatorul Băncii Naționale, nici prim-ministru, nici președinte pentru a face asta. Mai mult, banii au ajuns la a patra zi după ce noi am fost înlăturați de la administrarea băncii. Altfel spus, au fost alocați și cheltuiți de către funcționari care trebuie să răspundă pentru asta conform legii”, a mai spus Ilan Șor.