logo

Igor Munteanu: Cerem restabilirea controlului parlamentar


https://www.ipn.md/ro/igor-munteanu-cerem-restabilirea-controlului-parlamentar-7965_1072454.html

După decizia de a institui situația de urgență din 17 martie, Parlamentul practic a fost trimis într-un fel de demisie voluntară, pentru că cel care poate să convoace ședințele este majoritatea legislativă care creditează politic actualul Guvern și comisiile pe care le-a format. O spune președintele parlamentare Comisiei de control al finanțelor publice, parlamentarul Igor Munteanu. Potrivit lui, din acest punct de vedere, Parlamentul în acest moment nu asigură controlul parlamentar care, de fapt, e o obligație constituțională din partea autorității legislative supreme.

„Este regretabil, pentru că anume în situațiile de criză executivul și autoritățile care sunt înființate cu anumite scopuri trebuie să fie verificate pentru ca să prevenim abuzurile și să optimizăm resursele bugetare”, a declarat Igor Munteanu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Deputatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr a declarat că, atunci când prim-ministrul a cerut din partea Parlamentului instituirea stării de urgență, ar fi trebuit să vină cu un plan de acțiuni. „Acest plan obligatoriu trebuia să aibă anexat un buget, pentru că toate aceste măsuri sunt costisitoare nu doar sub aspectul costurilor materiale sau financiare, dar și sub aspectul unor posibile imixtiuni în drepturile fundamentale ale cetățenilor. Pentru că atunci când spui că introducem armata din data de 25 martie, să nu mai vedem nici un fel de persoane vârstnice, asta înseamnă niște restricționări importante pentru drepturile și libertățile cetățenilor. Domnul prim-ministru nu avea habar despre ce fel de acțiuni urmează, a cerut o listă întreagă de puteri suplimentare, care, de fapt, se aplică și în stare de asediu sau în stare de conflict militar, în stare de război”, suține Igor Munteanu.

În opinia sa, nu poți să-ți asumi utilizarea banilor sau resurselor din bugetul consolidat, din bugetul public, fără ca să știe Parlamentul de aceste lucruri. „Respectiv, noi am emis un comunicat, o declarație în care cerem restabilirea controlului parlamentar asupra acestor domenii sensibile și restabilirea ședințelor parlamentului pentru ca să putem supraveghea cu mai multă atenție ce se întâmplă în sistemul medical, care sunt necesitățile fundamentale, de bază pentru tratarea pacienților”, a notat deputatul.

În opinia sa, toată lumea trebuie într-adevăr să colaboreze pentru căutarea unor soluții optime. Este vorba despre economie, pentru că exista pierderi de până la 40-50% din toate remitențele care veneau anual în economia națională, care nu vor mai veni. Potrivit deputatului, probabil că va suferi cursul de schimb al leului. Economiile și așa pipernicite ale cetățenilor vor fi puse sub mare presiune.

„În aceste condiții trebuie să cerem guvernului să-și ia în serios atribuțiile și trebuie să cerem instituțiilor publice și private să acționeze în conformitate cu situația excepțională prin care trecem. Guvernul Republicii Moldova trebuie să învețe rapid lecțiile pe care alte economii din Europa le-au învățat sau sunt pe cale de a le învăța, pentru ca să gândească în perspectivă, să gândească ce facem peste jumătate de an de zile, cum oprim pandemia acum pentru ca să reinserăm forța de muncă în întreprinderile care ar trebui să funcționeze peste jumătate de an”, a mai spus Igor Munteanu.