logo

Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere, sondaj


https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-este-personalitatea-politica-care-se-bucura-de-7965_1070086.html

Președintele Igor Dodon este personalitatea politică în care au cea mai mare încredere respondenții unui sondaj realizat de Fondul Opiniei Publice. Șeful statului, care a fost menționat de către 26% din intervievați, este urmat de președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, ex-premierul Maia Sandu, pentru care s-au pronunțat aproape 24% din respondenți. Întrebarea cu privire la personalitatea politică cu cea mai mare încredere a fost una deschisă. Perioada de colectare a datelor a fost 23-30 noiembrie, transmite IPN.

Potrivit sondajului, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, se bucură de încrederea a 4,5% din intervievați, iar președintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care de asemenea a candidat la alegerile locale din Chișinău, acumulează un scor de 2,8%.

Liderul Partidului Democrat, fostul prim-ministru Pavel Filip, a fost menționat de 2,1% din intervievați, iar alți politicieni au fost menționați de sub 1% din respondenți. Aproape 24% din intervievați au spus că nu au încredere în nimeni.

Cetățenii au fost întrebați și ce părere au despre votul comun al deputaților socialiști și al deputaților democrați din Parlament pentru Guvernul condus de Ion Chicu. 30,4% susțin acest vot, 32,3% au o poziție neutră, iar 30,1% sunt împotriva votului comun pentru Guvernul Chicu.

Puțin peste 34,2% din respondenți consideră că în urma învestirii Guvernului Chicu, pe 14 noiembrie, lucrurile în țară nu se vor schimba, 31,6% au spus că se vor schimba spre bine, iar aproape 20,9% au spus că se vor schimba spre rău. Circa 10% din intervievați au declarat că nu au auzit despre schimbarea guvernului.

Sondajul social-politic a fost realizat de Fondul Opiniei Publice la solicitarea portalului Politics.md. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 1201 persoane, iar marja de eroare este de ± 2,8%.