logo

Igor Dodon, despre învinuirile aduse de procurori: Toate sunt nefondate


https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-despre-invinuirile-aduse-de-procurori-toate-sunt-7965_1090009.html

Fostul președinte, Igor Dodon, susține că învinuirile care se referă la pretinsele acte de corupție, luare de mită, finanțarea ilegală a partidului, precum și axuzația de trădare de patrie sunt nefondate. Potrivit lui, aceste învinuiri se bazează pe înregistrările video făcute ilegal de către Vlad Plahotniuc în iunie 2019 și, respectiv, nu pot fi probe în judecată. Precizările fostului șef de stat, care a fost reținut marți, se conțin într-un mesaj transmis prin intermediul avocaților săi, transmite IPN.

„Repet ceea ce am mai spus: în iunie 2019 m-am expus unui risc enorm atât eu personal, cât și familia mea, în perioada când purtam pseudo-negocieri cu Plahotniuc, conștientizând că sunt înregistrat video, cu scopul de a debarca regimul oligarhic și de a crea o coaliție guvernamentală anti-oligarhică: PSRM+ACUM (PAS+DA). Mi-a reușit acest lucru și am oferit atunci o nouă șansă Republicii Moldova”. afirmă politicianul.

Igor Dodon declară că înțelege foarte bine pentru ce și în interesul cui, din țară și din afară, se fac „aceste presiuni, se intentează dosare politice la comandă, se organizează justiție televizată selectivă, se propagă ura și îi este denigrată imaginea publică”. „Dar eu sunt ferm convins că poporul deja a înțeles cât de mincinoasă poate fi actuala guvernare, cât de falsă este ea și cât de antidemocratică și răzbunătoare. Și cât de incompetentă este ea în chestiuni de gestionare a problemelor reale ale țării. Eu voi rezista presiunilor. Și împreună cu echipa, cu toți membrii și susținătorii Partidului Socialiștilor, cu cetățenii patrioți ai Moldovei vom elibera în cele din urmă țara de acest regim abuziv și mincinos care a capturat instituțiile statului și ne distruge metodic țara, economia, credința și viitorul”, afirmă Igor Dodon.

Dosarul penal în care este vizat fostul șef de stat este pornit în temeiul bănuielii de comitere a coruperii pasive, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Igor Dodon pledează nevinovat, precizând că este vorba despre un dosar politic. Astăzi Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, examinează demersul procurorilor cu privire la plasarea în arest a fostului președinte. Socialiștii protestează în fața instanței.