logo

Guvernul și BERD își consolidează cooperarea


https://www.ipn.md/ro/guvernul-si-berd-isi-consolideaza-cooperarea-7966_1037801.html

Suportul și expertiza Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) sunt importante pentru Republica Moldova, fie că e vorba de sectorul energetic, mediul de afaceri sau infrastructura drumurilor. Declarația aparține prim-ministrului Pavel Filip care a avut o întrevedere cu directori ai BERD, transmite IPN.

Șeful executivului a menționat suportul BERD în susținerea platformei de discuție între Guvern și mediul de afaceri. Ca urmare și a acestui dialog a fost redus numărul instituțiilor cu funcții de control și a actelor permisive, a fost simplificată procedura de raportare salarială și de obținere a permisului de ședere pentru cetățenii străini. De asemenea, a fost eliminată obligativitatea ștampilei și a carnetului de muncă, fiind adoptate amendamente la Codul Muncii.

Premierul a spus că reforma Guvernului are ca scop dezvoltarea unor instituții de stat puternice pentru ca asistența externă să fie folosită la eficientă maximă și cu un impact vizibil pentru cetățeni, iar măsurile anticorupție și stabilizarea sectorului financiar-bancar sunt prioritare în activitatea Guvernului.

Directorii BERD au încurajat executivul să continue acțiunile pentru reformarea sectorului bancar, să îmbunătățească guvernanța economică și să sporească capacitățile instituțiilor publice pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor.

În perioada activității BERD în Moldova au fost semnate 110 proiecte în valoare de 1,183 milioane de euro în diverse sectoare ale economiei naționale, în special în domeniul financiar-bancar, agrar și infrastructură.