logo

Guvernul limitează adaosul comercial pentru măști și alte produse de uz medical


https://www.ipn.md/ro/guvernul-limiteaza-adaosul-comercial-pentru-masti-si-alte-produse-7967_1071787.html

Adaosul comercial pe întreg lanțul (de la importatori, producători și până la consumatorul final), pentru trei tipuri de produse de uz medical, nu va depăși 20%. Este vorba despre măștile și mănușile medicale, dar și dezinfectanții medicali incluși în registrul de stat al produselor biocide. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de către Guvern, transmite IPN.

Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus că măsura vine să protejeze populația, în special pe cea social dezavantajată, oferindu-i acces la produse de uz medical la prețuri rezonabile. Potrivit ministrului, proiectul a fost elaborat în contextul în care în ultimele zile pe piața națională a produselor de uz medical s-a creat o situație artificială, chiar speculativă, legată de evoluția la nivel mondial a epidemiei COVID-19.  

Premierul Ion Chicu a menționat că aprobarea proiectului va permite pe viitor să nu mai fie decalaje precum cele înregistrate în ultimele zile, când prețul măștilor procurate din farmacii a crescut semnificativ. Potrivit premierului, plafonarea adaosului comercial nu înseamnă automat reducerea prețurilor, deoarece aceste produse se importă acum la prețuri mult mai mari decât acum o lună sau două.