logo

Gazul, mai scump. Tarifele majorate se vor aplica din data publicării deciziei


https://www.ipn.md/ro/gazul-mai-scump-din-1-august-7966_1091502.html

Consumatorii vor achita 21, 296 lei pentru un metru cub de gaze fără TVA. Noile tarife în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune au fost aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ca urmare a demersului depus de către SA „Moldovagaz”, transmite IPN.

Tarifele majorate se vor aplica din data publicării deciziei. Reprezentantul ANRE, Ecaterina Strungari, a declarat că s-au constatat mai mulți factori obiectivi pentru revizuirea tarifelor. Printre aceștia se numără majorarea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale de la 696 la 899 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă circa 29%. De asemenea, este vorba despre evoluția cursului de schimb mediu al monedei naționale față de dolarul SUA.

Șeful Direcție economico-financiară, Alexandru Șevciuc, membru al Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, a declarat că tarifele propuse de ANRE nu acoperă nici costurile aferente achiziționării gazelor naturale, nici costurile serviciilor transport și distribuțiilor de gaze, generând în continuare acumularea devierilor tarifare. Furnizorul solicita o majorare mai mare decât a acceptat ANRE.

În iunie, tariful la gazul natural pentru consumatorii finali s-a majorat până la 17,24 lei pentru un metru cub fără TVA (18,61 lei cu TVA).