logo

Festivalul „Maria Bieșu” începe vineri la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/festivalul-maria-biesu-incepe-vineri-la-chisinau-7967_1043917.html

Cea dea XXVI-a ediție a Festivalului internațional de operă și balet „Maria Bieșu” începe vineri, 7 septembrie, la Chișinău, și va dura până pe 16 septembrie.  Ediția din acest an cuprinde opt spectacole: patru opere, trei balete și un concert de gală dedicat închiderii evenimentului, transmite IPN.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a declarat marți, 4 septembrie, la o conferință de presă, că a devenit o tradiție ca la fiecare început de septembrie să fie dat startul unuia dintre cele mai importante evenimente culturale, lansat și ctitorit timp de 20 de ani de către interpreta de operă Maria Bieșu. Monica Babuc a mai spus că festivalul este consacrat artei teatrale lirice și vine să pună în valoare muzica bună și interpreții de mare valoare.

Tenorul Mihail Munteanu a spus că prin festival trăiește și Maria Bieșu, cea care i-a fost colegă de scenă o viață. „Este un moment extraordinar. Spectacolele sunt foarte interesante, bune, iar publicul de fiecare dată a fost extraordinar”, a menționat artistul.

Directorul artistic al TNOB „Maria Bieşu”, Nicolae Dohotaru, a declarat că în Republica Moldova se organizează multe festivaluri frumoase, însă festivalul dedicat Mariei Bieșu este ceva aparte pentru cultura noastră.

Festivalul va fi deschis cu opera în patru acte „Macbeth”, de Giuseppe Verdi. Sâmbătă, 8 septembrie, se va juca baletul în trei acte „Romeo şi Julieta”, de Serghei Prokofiev. Duminică, 9 septembrie, publicul este așteptat la premiera operei în patru acte „Boema” de Giacomo Puccini. Festivalul va continua pe 11 septembrie cu baletul în trei acte „Lacul Lebedelor”, de Piotr Ceaikovski.

Miercuri, 12 septembrie, va fi prezentată opera în patru acte „Carmen”, de Georges Bizet, iar pe 14 – opera comică în două acte „Căsătoria secretă”, de Domenico Cimarosa. Pe 15 septembrie, spectatorii sunt așteptați la baletul în două acte „Spartacus”, de Aram Haciaturian. Iar pe 16 septembrie va avea loc concertul de gală, la care invitați speciali sunt cântărețul de operă peruan-austriac Juan Diego Florez și moldoveanca stabilită la Viena Valentina Naforniţă.

Toate spectacolele vor începe la ora 18.30. Festivalul internațional de operă și balet „Maria Bieșu” este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Uniunea Muzicienilor, TNOB, sub egida premierului Pavel Filip.