logo

Dodon despre construcția ambasadei SUA: Vor fi proteste masive


https://www.ipn.md/ro/dodon-despre-constructia-ambasadei-sua-vor-fi-proteste-masive-7965_1083432.html

Liderul PSRM Igor Dodon amenință cu proteste masive în eventualitatea în care SUA vor începe construcția ambasadei pe terenul fostului Stadion Republican. Dodon spune că formațiunea sa nu va ceda și se va împotrivi acestui proiect la toate etapele de implementare. Dodon spune că nici consilierii socialiști nu vor vota un astfel de proiect, când acesta va fi propus spre aprobare în Consiliul Municipal Chișinău, notează IPN.

Igor Dodon a calificat drept „un pas greșit” decizia Curții Constituționale, care a declarat ieri neconstituțională legea votată anterior de majoritatea PSRM-Șor care interzicea vinderea terenului fostului Stadion Republican. Dodon spune că demararea construcției ambasadei SUA în centrul Chișinăului ar însemna blocarea centrului orașului pentru cel puțin un an de zile.

„Acum PAS continuă ceea ce a făcut Plahotniuc, le dă terenul la americani. Dacă cetățenii vor cere să blocăm această construcție, inclusiv prin proteste masive, vom face acest lucru. Potrivit procedurii, Guvernul care va fi învestit trebuie să semneze un acord cu SUA, trebuie să negocieze prețul. Eu aș fi înțeles dacă cele 5 ha de teren erau scoase la licitație și participau mai mulți, dar este o tranzație directă”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Dodon afirmă că acordarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția ambasadei SUA ar reprezenta nota de plată pe care PAS o achită americanilor în schimbul ajutorului primit în campanie electorală. Potrivit lui Dodon, socialiștii vor bloca proiectul construcției ambasadei la toate etapele sale.

„Trebuie să fie elaborat proiectul și să aibă loc consultări publice, ulterior în CMC trebuie să se găsească 26 de voturi pentru a aproba planul urbanistic de dezvoltare pentru această zonă. Noi, în CMC, vom fi împotrivă. Procedura e anevoioasă și noi la fiecare etapă vor fi fermi pe poziții și vom apăra interesele Republicii Moldova”, a spus Igor Dodon.

Încă în anul 2018 Guvernul Filip a aprobat un proiect care prevedea transmiterea terenului cu o suprafață de 5 ha a fostului Stadion Republican către Guvernul SUA pentru construcția sediului unei noi ambasade. Decizia a fost ulterior anulată de coaliția tacită PSRM-Șor din fosta legislatură – se presupunea că în acel loc va fi construit un parc de distracții.