logo

Dialogul Parlamentului cu societatea civilă devine tot mai rece, ONG-uri


https://www.ipn.md/ro/dialogul-parlamentului-cu-societatea-civila-devine-tot-mai-rece-ong-7967_1044721.html

Dialogul Parlamentului cu societatea civilă devine tot mai rece, iar procesul legislativ devine mai puțin transparent în subiecte de interes public. În acest context, nu se poate vorbi despre o guvernare responsabilă și proces legislativ transparent. Comentariul a fost făcut de Elena Prohnițchi, director adjunct la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, în cadrul unei mese rotunde organizate de Centrul de Resurse Juridice, transmite IPN.

Sorina Macrinici, director de program la Centrul de Resurse Juridice, a menționat mai multe probleme în comunicarea ONG-urilor cu Parlamentul. Potrivit ei, reglementările privind organizarea consultărilor publice în proiectele de legi sunt mult prea difuze. În acest sens, se propune ca în regulamentul Parlamentului să existe un capitol detaliat dedicat consultărilor publice.

Sorina Macrinici a mai spus că se fac modificări esențiale în proiectele de legi înainte de votul în lectură finală, fără a fi organizate consultări publice. Structura proiectului de lege este modificată esențial și, respectiv, consultările făcute pentru varianta inițială a proiectului devin inutile, epuizându-se în zadar resurse și timp. Una din soluțiile pentru această problemă este restituirea proiectului către Guvern sau, dacă nu e timp, Parlamentul să facă publice modificările pe care le consideră necesare, să le consulte public, apoi să le adopte.

Prezent la eveniment, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a declarat că există o deschidere a Parlamentului față de societatea civilă și orice lucru poate fi perfecționat. Legislativul a făcut mai mulți pași în ceea ce ține de eParlament. A fost semnat un contract cu o companie din Macedonia care a început procesul de digitalizare a procesului legislativ. Acesta va fi implementat în aproximativ un an. Odată cu aceasta, spune Valeriu Ghilețchi, va fi și o transparență mai mare.

Cât despre amendamente, parlamentarul spune că acestea nu pot fi publicate dinainte pe site-ul legislativului. Or, amendamente pot fi formulate chiar în timpul ședinței sau cu ceva vreme mai devreme. Vicepreședintele Parlamentului a mai spus că decidenții politici nu trebuie să răspundă în fața ONG-urilor și nici nu trebuie să fie prizonierii lor, pentru că au fost aleși de cetățeni și trebuie să răspundă doar în fața alegătorului.