logo

Depunerea actelor spre apostilare va avea loc și în baza unei programări prealabile


https://www.ipn.md/ro/depunerea-actelor-spre-apostilare-va-avea-loc-si-in-7967_1086345.html

Din 8 decembrie, este lansată procedura de programare prealabilă, prin poștă electronică, la depunerea actelor spre apostilare. Rămâne posibilă și depunerea actelor la ghișeu, fără programare. Anunțul a fost făcut de Ministerul Justiției, care recomandă utilizarea opțiunii de programare prealabilă, pentru evitarea timpului lung de așteptare, transmite IPN.

Pentru efectuarea unei programări, va fi expediat un mesaj la poșta electronică: programare.apostila@justice.gov.md. Mesajul va conține numele și prenumele persoanei care depune actele și numărul de acte spre apostilare. Solicitantului programării îi va fi expediat un mesaj de confirmare, care va conține data, ora și codul unic al programării. Depunătorul nu va putea solicita apostilarea unui număr mai mare de acte decât cel indicat în mesajul de programare.

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Iulian Rusu, a comunicat luni, într-o conferință de presă, că sarcina de muncă la Direcția Apostilă practic s-a triplat. Dacă înainte recepționa în jur de 300 de cereri pe zi, în ultimele cinci zile de lucru, la Direcția Apostilă au parvenit peste 4200 de cereri de documente apostilate, ceea ce în medie reprezintă peste 1000 de cereri pe zi. Situația este legată de noile cerințe de apostilare a actelor pentru solicitanții de redobândire a cetățeniei românești. Autoritățile române solicitată apostila atât pentru actele în original, cât și pentru copiile autentificate notarial.