logo

De zece săptămâni, ritmul de infectare cu coronavirus este în creștere


https://www.ipn.md/ro/de-zece-saptamani-ritmul-de-infectare-cu-coronavirus-este-7967_1084872.html

Pentru a zecea săptămână consecutiv, se înregistrează un ritm de creștere a cazurilor de coronavirus în Republica Moldova. Numărul săptămânal de cazuri noi a crescut la 8 207. Numărul mediu de cazuri zilnice a fost de 1172, ceea ce reprezintă o creștere de 12% comparativ cu același indicator din săptămâna precedentă. Incidența cumulativă a cazurilor pentru ultimele șapte zile la nivel național a constituit 220 de cazuri la 100 000 populație, în creștere comparativ cu săptămâna precedentă, când au fost 211 cazuri la 100 000. „Aceasta reflectă creșterea accelerată a cazurilor de coronavirus”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul unei conferințe de presă la care a prezentat evoluția procesului epidemiologic legat de CIVID pentru perioada 27 septembrie – 3 octombrie.

În ceea ce privește situația pe regiuni, municipiile Bălți și Chișinău sunt cele mai afectate zone din țară. Circa 1/3 din toate cazurile noi au fost raportate în municipiul Chișinău. Raportat la numărul de populație, Bălțiul este cea mai afectată regiune, cu o incidență de peste 500 de cazuri la 100 000 de locuitori. Regiunea transnistreană, municipiul Chișinău, raioanele Sângerei și Edineț au depășit pragul de 250 de cazuri la 100 000 populație, prag ce a fost stabilit ca scenariu cu alertă roșie. Aceste teritorii necesită aplicarea măsurilor corespunzătoare.

Incidența înregistrată în Republica Moldova se înscrie în consecințele valului al patrulea de COVID-19, cu care se confruntă întreaga Europă. Incidența care predomină în Republica Moldova este la nivelul mediei înregistrate pentru țările din regiunea estică a Europei. În România este înregistrată o incidență chiar mai mare.

Cu referință la severitatea procesului epidemic, Svetlana Nicolaescu a menționat că este reflectată de cazurile de deces. Pe parcursul săptămânii precedente, au fost înregistrate 159 decese asociate virusului Sars-Cov-2. Numărul mediu de decese zilnice a crescut la peste 22 pe zi, față de 14 decese pe zi săptămâna anterioară. Peste 80% din totalul deceselor înregistrate le-au reprezentat persoane de peste 60 de ani. Dar sunt și cazuri singulare care vizează persoane tinere. Niciuna din cele 159 de persoane decedate nu au avut schema completă de vaccinare.   

În ceea ce privește severitatea proceselor de infectare, cu referire la cazurile care au necesitat spitalizare, în medie, pe zi, cu diagnosticul COVID-19 au fost internați 508 pacienți. = Numărul persoanelor care necesită spitalizare la terapie intensivă este în creștere: 200 de pacienți zilnic. Numărul persoanelor care au necesitat intubare a fost de peste 30 de persoane, față de 10-20 în perioada precedentă. „La ziua de astăzi, sunt 2 566 persoane internate, dintre acestea 289 sunt la terapie intensivă, iar 39 sunt intubați”, a menționat Svetlana Nicolescu.