logo

De la începutul războiului, 56 de copii ucraineni au venit pe lume în spitalele din Chișinău


https://www.ipn.md/ro/de-la-inceputul-razboiului-56-de-copii-ucraineni-au-7967_1095109.html

De la declanșarea războiului din Ucraina, 56 de copii ucraineni s-au născut în spitalele municipale din Chișinău. De asemenea, 582 de refugiate gravide au fost monitorizate de medici. Grație sprijinului Organizației Internaționale pentru Migrație Chișinău, femeilor care au născut le-au fost repartizate pachete cu scutece și hrană pentru bebeluși, transmite IPN.

De la 24 februarie 2022, peste 100 de gravide s-au aflat la tratament în condiții de staționar în spitalele municipale (IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gh. Paladi”, Maternitatea Municipală nr. 2), inclusiv fiind înregistrate 56 de nașteri. Copiii refugiați beneficiază gratuit de aceeași gamă de servicii medicale ca și copiii Republicii Moldova.

„Fiecare gravidă refugiată, ajunsă în spitalele municipale, are propria poveste de viață. Fugind din calea războiului și ajunse la Chișinău, ele au nevoie de asistență medicală, monitorizare permanentă și consiliere psihologică. Medicii noștri depun eforturi pentru siguranța și sănătatea mamelor și copiilor. În aproape un an de război, în maternitățile municipale s-au născut 56 de copii ucraineni, aceștia au parte absolut gratuit de aceleași servicii medicale ca și copiii din Republica Moldova. Fiind vorba de examenele profilactice, inclusiv monitorizarea dezvoltării copilului, vaccinarea, servicii de asistență medicală primară, specializată de ambulatoriu și spitalicească”, a menționat viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici.

Prin intermediul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Primăriei municipiului Chișinu, a fost distribuite pachete cu scutece și hrană pentru copii. Sprijinul este parte a unei donații a Organizației Internaționale pentru Migrație Chișinău.