logo

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în Parlament ar accede trei partide


https://www.ipn.md/ro/daca-duminica-viitoare-ar-avea-loc-alegeri-in-parlament-7965_1070085.html

Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice: Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Democrat. Potrivit unui sondaj, realizat de Fondul Opiniei Publice, PSRM ar obține 42% din voturile cetățenilor, PAS – 26,3%, iar PDM – 6,1%. Restul formațiunilor nu ar trece pragul electoral. Perioada de colectare a datelor a fost 23-30 noiembrie 2019, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Andrei Luchian, directorul FOP, a declarat că, dacă sunt excluși indecișii, rezultatele arată că în Parlament ar accede și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Iar voturile se vor împărți astfel: PSRM – 48%, PAS – 30%, PDM – 7%, iar PPPDA – 6,4%.

„Am întrebat care este atitudinea față de o serie de partide. Într-un fel am estimat bazinul electoral al fiecărui partid pe care l-am propus noi. Avem următorul top: Partidul Socialiștilor în momentul studiului nostru dispune de un bazin electoral de 49%, ceea ce înseamnă 29% sunt susținători înflăcărați și alte 20% au o atitudine mai degrabă pozitivă. Partidul Acțiune și Solidaritate beneficiază de un bazin electoral de 37%, 23% sunt susținători înflăcărați, iar 14% au o atitudine mai degrabă pozitivă. PPPDA – 13% sunt susținători înflăcărați și 18% au o atitudine mai degrabă pozitivă, iar PDM– 6% susținători înflăcărați și 12 % mai degrabă au o atitudine pozitivă”, a menționat Andrei Luchian.

Topul neîncrederii în partide este condus de Partidul Unități Naționale și acest lucru s-ar explica prin faptul că 8% din respondenți nici nu cunosc despre el, iar 41% nu au încredere, a precizat Andrei Luchian.

Sondajul social-politic a fost realizat la solicitarea portalului Politics.md. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 1201 persoane, iar marja de eroare este de ± 2,8%.