logo

Curtea Constituțională a solicitat opinie Comisii de la Veneția privind simbolurile de război


https://www.ipn.md/ro/curtea-constitutionala-a-solicitat-opinie-comisii-de-la-venetia-7965_1091575.html

Curtea Constituțională a solicitat Comisiei de la Veneția emiterea unei opinii în legătură cu sancționarea etalării în public a unor simboluri. Este vorba despre prevederile din Codul Contravențional care sancționează utilizarea simbolurilor de război, transmite IPN.

Legea interzice „confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni”. Încălcarea se pedepsește cu amenzi cuprinse între 4 500 și 9 000 de lei sau de la 30 la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității – pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice sau cele cu funcții de răspundere sunt prevăzute amenzi cuprinse între 9 000 și 18 000 de lei.
în Republica Moldova au fost interzise

Simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității au fost interzise în primăvară printr-un proiect de modificare a Codului Contravențional. Printre acestea se numără și panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca și panglica „Sfântului Gheorghe”, dar și literele „Z”, „V” etc.