logo

CTIF va prelua experiența lituanienilor de modernizare a sistemelor informatice din domeniul finanțelor publice


https://www.ipn.md/ro/ctif-va-prelua-experienta-lituanienilor-de-modernizare-a-sistemelor-7542_1069189.html

Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) va beneficia de oportunități de  preluare a celor mai bune practici ale partenerilor din Lituania privind modernizarea și asigurarea securității cibernetice a sistemelor informatice din domeniile finanțe publice, fiscal și vamal. Acesta este unul din principalele rezultate ale vizitei de studiu, efectuată săptămâna trecută la Vilnius, de o delegație a CTIF, condusă de șeful departamentului tehnologii informaționale al instituției, Radu Cornea.

Vizita delegației a fost organizată cu concursul ambasadei Republicii Moldova în Lituania în scopul
familiarizării specialiștilor IT din cadrul CTIF cu experiența colegilor lituanieni privind administrarea, dezvoltarea și asigurarea securității cibernetice a sistemelor informatice de importanță statală, digitizarea serviciilor publice în conformitate cu standardele și practicile europene.

Membrii delegației au avut un schimb de
bune practici cu specialiștii IT lituanieni din cadrul Ministerului Economiei și Inovației, Departamentului Vamal, Directoratului Infrastructurii de Frontieră, Inspectoratului Fiscal, Centrului Comun de Servicii de Stat, precum și cu reprezentanții unor companii din cadrul Asociației companiilor IT „INFOBALT”.

Specialiștii moldoveni au manifestat un interes deosebit față de experiența gazdelor privind modernizarea sistemului informatic de planificare și evidență a bugetului public național, crearea dosarului electronic al salariaților și a sistemului de management al riscurilor în domeniul fiscal, experiență pe care intenționează să o aplice în cadrul implementării noilor proiecte din agenda CTIF.

Partea lituaniană
s-a arătat disponibilă să ofere specialiștilor moldoveni servicii de consultanță și expertiză în procesul de modernizare a sistemelor informatice din domeniul finanțelor publice și de aplicare a instrumentelor de securitate cibernetică a acestor sisteme.

 

Serviciul de presă al CTIF
29 octombrie 2019

 

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.