logo

CSE permite importul de rumeguș. Andrei Spînu: Ne pregătim de iarnă


https://www.ipn.md/ro/cse-permite-importul-de-rumegus-andrei-spinu-ne-pregatim-7966_1091584.html

Guvernul caută soluții pentru a face față iernii. Comisia pentru Situații Excepționale a permis pe perioada stării de urgență importul de rumeguș, a deșeurilor și a resturilor de lemn neaglomerate, utilizate ca materie primă la fabricarea biocombustibililor solizi. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu, transmite IPN.

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru a face față unei potențiale sistări a gazului din partea Gazprom, autoritățile permit în regim de urgență SA „Termoelectrica” să cumpere păcură pentru asigurarea rezervei minime în cantitate 20 de mii tone.


De asemenea, pe perioada stării de urgență este permisă prestarea serviciilor de transport rutier a lemnelor pentru foc, în baza actelor de proveniență, fără obligativitatea notificării şi înregistrării prealabile și deținerii actelor permisive din domeniul transportului rutier.

Operatorul Terminalului de Mărfuri în Vrac, din cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești, va acorda prioritate la prestarea serviciilor portuare pentru cărbunele destinat importului definitiv pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru a beneficia de aceste facilități, importatorii vor depune o solicitare în formă scrisă cu cel puțin 48 de ore înainte către administrația terminalului, indicând cantitățile exacte ce urmează a fi plasate în regim de import definitiv în Republica Moldova.


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a prezentat mai devreme planul de contingență pentru economisirea resurselor energetice. Potrivit documentului, în cazul limitării furnizării gazelor naturale cu 35% sau 50%, va fi redusă temperatura agentului termic în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, va fi sistat iluminatul stradal după ora 23.00, va fi optimizat programul de muncă, iar procesul de învățământ va avea loc online 10 zile/lună.