logo

Consilierii lui Igor Dodon îi propun să-l declare pe Traian Băsescu persona non-grata


https://www.ipn.md/ro/consilierii-lui-igor-dodon-ii-propun-sa-l-declare-pe-traian-basescu-persona-non--7965_1038670.html

Mai multe comisii din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele Republicii Moldova solicită inițierea procedurii de declarare a fostului președinte roman Traian Băsescu persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta președintele Igor Dodon a scris pe o rețea de socializare.

Igor Dodon a publicat și un proces-verbal al Comisiei pentru consolidarea statalității și reintegrarea țării, care constată că „în ultimii ani s-au întețit acțiunile orchestrate ale unor cetățeni moldoveni și străini împotriva statalității, suveranității și independenței Republicii Moldova”. „Exemplul cel mai elocvent este comportamentul ilegal și acțiunile provocatoare ale unor cetățeni români,  precum ar fi cel a lui Traian Băsescu”. În procesul-verbal se spune că Traian Băsescu organizează întruniri, marșuri, conferințe pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul cărora pledează împotriva statalității, suveranității și independenței statului, îndeamnă la separarea regiunii transnistrene de Republica Moldova și cheamă la unirea cu România.

Igor Dodon precizează că membrii Comisiei s-au adresat conducerii țării cu solicitarea să inițieze completarea Codului Penal cu stipulări care să prevadă că cetățenii străini învinuiți de infracțiuni împotriva statalității țării sunt pasibili de pedeapsa penală, trebuie expulzați din țară sau, după caz, declarați persoana non-grata pe teritoriul Republicii Moldova. Comisia a propus abordarea chestiunii privind combaterea unionismului în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, atenționând că este vorba de „o problemă stringentă de securitate națională”.

Platforma Consiliului Societății Civile de pe lângă președinte a fost lansată la 13 iunie anul curent. Aceasta este constituită din comisii specializate pe diferite ramuri. Cei aproximativ 130 de membri îl consultă pe șeful statului. Comisia pentru consolidarea statalității și reintegrarea țării este condusă de Victor Stepaniuc.