logo

Conducerea CFM nu confirmă suspendarea circulației trenurilor


https://www.ipn.md/ro/conducerea-cfm-nu-confirma-suspendarea-circulatiei-trenurilor-7966_1079547.html

Informația despre suspendarea circulației trenurilor locale și suburbane, din 12 februarie, nu este confirmată de directorul general interimar al întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM), Adrian Onceanu. Directorul a comunicat pentru IPN că, pe 3 februarie curent, când la Parlament a avut loc şedinţa Comisiei economie, buget şi finanţe, a fost prezentat un plan de măsuri pentru ameliorarea situaţiei la CFM. Suspendarea circulației trenurilor locale și suburbane, din 12 februarie, a fost una din propuneri, dar care nu a fost acceptată de către Comisie.

Adrian Onceanu a precizat că pe parcursul anului au fost transportaţi pe cursele locale aproximativ 20000 de pasageri. Pe cele internaţionale - 5498 de pasageri. Potrivit lui, pierderile, în acest gen de activitate, constituie aproximativ 114 milioane de lei.

Pe 4 februarie, deputaţii au decis crearea unei comisii speciale, pe platforma parlamentară, care va analiza situația economico-financiară la întreprinderea de stat „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Potrivit autorilor proiectului, deputați ai Partidului Socialiștilor, la finele anului 2020, datoria creditoare a întreprinderii constituia 459,4 milioane de lei. Restanțele salariale (parțial, pentru luna octombrie și luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane de lei, datoriile pentru contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale și medicale – 26,9 milioane de lei, iar la buget – 5,5 milioane de lei. Comisia este constituită din zece membri şi va prezenta Parlamentului raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei în termen de până la 60 de zile.