logo

Componența CSM va fi modificată numai după avizul Comisiei de la Veneția, Ion Chicu


https://www.ipn.md/ro/componenta-csm-va-fi-modificata-numai-dupa-avizul-comisiei-8004_1070499.html

Amendamentul înaintat de Guvern și aprobat în Parlament cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi promovat numai după avizul Comisiei de la Veneția. Un astfel de aviz urmează să fie emis în regim de urgență, pe parcursul lunii ianuarie. Prim-ministrul Ion Chicu s declarat, în cadrul unui interviu video pentru IPN, că Guvernul și-a propus să majoreze de la 12 la 15 numărul membrilor CSM, așa ca această instituție să fie funcțională.

„Proiectul a fost votat în prima lectură. Între timp, am fost la Strasbourg și am spus că vrem avizul Comisiei de la Veneția pentru acest proiect. Am fost asigurați că pe parcursul lunii ianuarie vom avea un aviz de urgență și am spus că nu promovăm acest proiect cât nu avem avizul. Parlamentul a votat în lectura a doua acest proiect și aici s-a creat confuzia”, a menționat Ion Chicu.

Premierul susține că „votarea în lectura a doua nu înseamnă că este lege”. Proiectul a fost votat de Parlament în lectura a doua pentru că deputații pleacă în vacanță  până la mijloc de februarie și se va pierde o lună jumătate. Proiectul nu a fost deocamdată promulgat și nu va fi până la avizul Comisiei de la Veneția.

Potrivit lui Ion Chicu, reforma justiției este una foarte complexă, foarte controversată și, fără suport din partea europenilor, nu există mari șanse de a o promova. „Pe parcursul ultimelor șase luni, s-a lucrat mult pe seama unui concept de reformă, s-a avansat pe amendamentele pe reforma procuraturii, avem un procuror general stabilit deja de noul guvern”, a remarcat premierul.

Potrivit lui Ion Chicu, în discuțiile pe care le-a avut recent la Strasbourg, cu oficialii europeni, a solicitat suport pentru reforma justiției și a primit asigurări că Moldova va primi acest suport. În ianuarie, în țară vor veni experți ai Consiliului Europei care vor asista această reformă.

Interviul „Viziunea prim-ministrul Ion Chicu asupra stării de lucruri în societatea moldovenească la intersecția anilor” este parte a ciclului „Răscrucea de ani prin prisma idealului de a trăi bine acasă”, la care au acceptat invitația președintele Igor Dodon, precum și liderii principalelor partide parlamentare Andrei Năstase, Pavel Filip și Maia Sandu.