logo

Centre de intervenție timpurie sunt necesare în toată ţara, proiect


https://www.ipn.md/ro/centre-de-interventie-timpurie-sunt-necesare-in-toata-tara-7967_1077238.html

Centre de intervenție timpurie, cum este cel din oraşul Criuleni, care oferă servicii de suport copiilor cu dizabilităţi, începând cu cea mai fragedă vârstă, ar trebui să existe în mai multe regiuni. O spune Daniela Leahu, manager al  proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Daniela Leahu, a menţionat că serviciile de intervenţie timpurie trebuie să fie cât mai aproape de beneficiar. „Dezvoltarea acestui Centru poate fi preluată ca o bună practică şi pentru celelalte raioane care îşi doresc să dezvolte un astfel de serviciu la ei acasă, astfel ca părinţii şi copii de acolo să aibă cât mai aproape serviciile de ei”, a spus Daniela Leahu.

Asociaţia Obştească „Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin” din oraşul Criuleni este una din cele 31 de organizaţii civile care activează local, care au beneficiat de granturi în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanţat de UE şi implementat de Fundația Soros Moldova. „Valoarea totală a programului de granturi, lansat în 2018, a fost de 1,5 milioane de euro. Au fost finanţate 31 de organizații ale societăţii civile din 23 de raioane ale ţării. Banii au fost alocaţi pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale şi pentru copiii din grupurile vulnerabile. În total, la moment, aceste 31 de organizaţii sunt în proces de îmbunătăţire şi extindere a 42 de servicii sociale, printre care şi acest Centru de intervenţie timpurie”, a precizat Daniela Leahu.

Aceasta a adăugat că, în afară de resurse financiare, cele 31 de organizaţii locale au beneficiat de un program amplu de capacitare, suport extins şi continuu în gestionarea proiectelor, iar pe tot parcursul implementării proiectului, timp de aproape doi ani, au beneficiate şi de asistenţă tehnică din partea echipei proiectului extins.

Ina Cazacu, coordonatoare de proiect, AO „Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin”, a menţionat că experiența implementării acestui proiect demonstrează că rolul partenerilor care dezvoltă aceste servicii de intervenţie timpurie este considerabil. „În Republica Moldova primii care au dezvoltat serviciile de intervenţie timpurie sunt Centrul de intervenţie precoce „Voinicel”, pe care îi avem ca parteneri şi care au grijă să ofere asistenţă şi mentorat în dezvoltarea specialiştilor. Sunt iniţiative de a dezvolta servicii de intervenţie timpurie şi în Bălţi, Cahul, dar fiecare serviciu are modul lui de organizare a activităţilor. Noi am ales acele servicii care sunt aproape de noi şi de necesităţile beneficiarului nostru. Centrul de intervenție timpurie „Lăstărel” din oraşul Criuleni nu este doar pentru raionul Criuleni, dar şi pentru copiii, părinții din raionul Dubăsari, localităţi din partea stângă a Nistrului, cu care avem o colaborare, cu medicii de familie de acolo şi împreună oferim suport părinţilor şi copiilor lor”, a spus Ina Cazacu.

Liliana Soltan, mamă a unui copil cu dizabilităţi şi beneficiară a Centrului, a precizat că are 16 ani de experienţă în educarea şi îngrijirea unui copil cu dizabilităţi şi încearcă să fie de folos părinţilor care nu cunosc ce este o dizabilitate a unui copil. „Contează mult ca din primii ani de viaţă părinții să fie implicaţi în totalitate. Din practica mea pot să le spun părinţilor că e bine să fie ajutaţi în educarea şi dezvoltarea abilităţilor copiilor lor. Este important ca părintele să nu se sperie, să înţeleagă rolul lui şi cât este de important suportul şi ajutorul lui. Din momentul în care aflăm că copilul are o dizabilitate, trebuie să realizăm cum am putea şi care ar fi posibilităţile noastre ca părinţi să le fim de folos”, a punctat Liliana Soltan.

Centrul de intervenție timpurie „Lăstărel” din oraşul Criuleni oferă servicii de suport copiilor cu dizabilităţi, începând cu cea mai fragedă vârstă. Acces la servicii de intervenție timpurie pentru copii de la 0 la 3 ani au familiile din raioanele Criuleni și Dubăsari.