logo

Cele mai vândute cărți pentru copii, clasamentul Editurii „Cartier”


https://www.ipn.md/ro/cele-mai-vandute-carti-pentru-copii-clasamentul-editurii-cartier-7967_1078851.html

În 2020, cele mai vândute cărți pentru copii au fost cele ale lui Grigore Vieru,  arată un top al Editurii „Cartier”. Pe prima poziție este „Albinuța”, de Grigore Vieru, desene de Lică Sainciuc.

Potrivit Tatianei Slutu, director comercial al librăriilor „Cartier”, în 2020 s-au vândut peste 1600 de exemplare ale cărții, dintre care 411 – în librăriile „Cartier”. Un număr mare de cărți al căror autor este Grigore Vieru au fost procurate de Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Centrul pentru Jurnalism Independent, versurile lui Grigore Vieru fiind vândute cu succes și în România.

Pe poziția a doua în topul celor mai vândute cărți „Cartier” este culegerea de poezii „Mama”, autor – Grigore Vieru, ilustrații – Igor Vieru, în librăriile „Cartier” fiind comercializate în jur de 140 de exemplare ale cărții.

Pe locul III în clasament este, la fel, o carte de Grigore Vieru, și anume „Alfabetul cu povești”, desene de Lică Sainciuc.

Și lucrările lui Ion Druță, Ion Creangă și Aureliu Busuioc se regăsesc în acest top., „Povestea furnicii”, de Ion Druță, se află pe poziția a VI-a, „Când bunicul era nepot...”, de Aureliu Busuioc – pe poziția a IV-a, iar „Amintiri din copilărie și alte povestiri”,  de Ion Creangă – pe poziția a IX-a.

În clasamentul celor mai vândute cărți se regăsește și „Mic atlas ilustrat de curiozități uimitoare despre animale”, de autorul suedez Maja Safstrom, traducere din engleză de Anastasia Gavrilovici (poziția a VII-a în top), dar și trei lucrări al căror autor este poetul și prozatorul englez Oscar Wilde – „Prietenul devotat”, „Uriașul egoist” și „Remarcabila rachetă”.

Tatiana Slutu a menționat pentru IPN că, în comparație cu 2019, în 2020 s-au vândut mai puține cărți și asta ar fi o consecință a pandemiei COVID-19.  Responsabilul de la librărie nu a putut spune exact cu cât a scăzut numărul cărților vândute.