logo

CEC inițiază validarea unor mandate de deputat ale PAS


https://www.ipn.md/ro/cec-initiaza-validarea-unor-mandate-de-deputat-ale-pas-7965_1084351.html

Comisia Electorală Centrală a luat act de vacanța unor mandate de deputat în Parlament, atribuit Partidului Acțiune și Solidaritate. În conformitate cu prevederile legale, Comisia va propune Curții Constituționale validarea mandatelor de deputat candidaților supleanți pe listele PAS, transmite IPN.

Astfel, CEC va propune Curții validarea mandatelor de deputat candidaților supleanți Ana Calinici, Evghenia Cojocari, Boris Popa, Ana Oglinda și Dorel Iurcu, de pe lista aceluiași partid politic.

Cele cinci mandate de deputat au rămas vacante după ce Natalia Gavrilița a devenit premier, Andrei Spînu a fost numit viceprim-ministru, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, Dumitru Budianschi a fost desemnat ministru al finanțelor, Sergiu Litvinenco a fost numit ministru al justiției, iar Rosian Vasiloi a fost desemnat șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Mandatul de deputat este incompatibil cu funcția de președinte al Republicii Moldova, funcția de membru al Guvernului, funcția de avocat al poporului și funcția de ales local. Totodată, incompatibilitatea intervine în cazul exercitării oricărei alte funcții remunerate, inclusiv a funcției acordate de un stat străin sau organizație internațională, cu excepția activității didactice și științifice desfășurate în afara programului stabilit.