logo

Casele teritoriale de asigurări sociale nu vor mai elibera certificate pe suport de hârtie


https://www.ipn.md/ro/casele-teritoriale-de-asigurari-sociale-nu-vor-mai-elibera-7967_1077996.html

Casele teritoriale de asigurări sociale nu vor mai elibera, începând cu 1 decembrie, certificate pe suport de hârtie pentru a fi prezentate la diferite instituţii de stat, transmite IPN. Într-un comunicat de presă, Casa Naţională de Asigurări Sociale precizează că autorităţile publice pot obţine informaţiile necesare prin accesarea datelor deţinute de CNAS cu suportul Agenţiei de Guvernare Electronică. Instituţiile solicitante vor interacționa pe o Platformă tehnologică comună de schimb de date – MConnect.

Accesarea datelor necesare prin acest sistem reduce povara administrativă asupra cetăţenilor şi ajută la rezolvarea mai rapidă a problemelor acestora, asigurând o comunicare mai eficientă între autoritate şi beneficiarii săi, se spune în comunicatul CNAS. Cetățenii vor oferi autorităților publice datele personale o singură dată, iar instituțiile publice vor utiliza aceste date pentru prestarea serviciilor publice.

Solicitanţii vor avea posibilitatea să obțină în continuare de la CNAS sau de la subdiviziunile teritoriale certificate pentru prezentarea lor peste hotarele ţării.