logo

Candidații la funcția de primar din trei localități au obținut un număr egal de voturi, CEC


https://www.ipn.md/ro/candidatii-la-functia-de-primar-din-trei-localitati-au-8006_1069349.html

În trei localități unde s-a desfășurat turul al doilea pentru alegerea primarului, cei doi candidați rămași în cursă au obținut un număr egal de voturi. Într-o conferință de presă susținută pe 4 noiembrie, Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale, a menționat că cele trei localități sunt comuna Bălășești din raionul Sângerei, satul Hirișeni din raionul Telenești și satul Hirova din raionul Călărași, transmite IPN.

„Codul Electoral prevede, în caz de paritate de voturi în turul al doilea, câștigător este considerat candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur”, a precizat Dorin Cimil.

Potrivit datelor preliminare ale CEC, din cei 384 de primari aleși în turul al doilea, 300 sunt bărbați, iar 84 sunt femei. „Cel mai tânăr primar ales are vârsta de 25 de ani. O sută de primari au vârsta cuprinsă între 26 și 40 de ani. 168 de primari au vârsta între 41 și 55 de ani, iar 114 primari aleși au vârsta între 56 și 70 de ani. Cel mai vârstnic primar ales are vârsta de 72 de ani”, a spus Dorin Cimil.

Președintele CEC a precizat că 49 dintre primarii aleși în turul al doilea au candidat independent, iar 335 reprezintă formațiuni politice. Astfel, blocul ACUM are 91 de primari aleși în turul al doilea, PSRM – 84, PDM – 71. Partidul ȘOR are 30 de primari, PDLM – 22. Paisprezece primari au fost aleși din partea Partidului „Nostru”, șase din partea PCRM, cinci din partea PUN și patru din partea Uniunii Salvați Basarabia. Câte doi primari au fost aleși din partea PPEM și Partidului Politic Democrația Acasă. Mișcarea „Speranța Nadejda”, „Forța Nouă”, Partidul Liberal, Partidul Verde Ecologist, Partidul „Voința Poporului” au câte un primar ales în turul doi de scrutin.

Datele au caracter preliminar, a precizat Dorin Cimil. Rezultatele vor fi oficiale când la autoritatea electorală vor ajunge toate procesele-verbale ale circumscripțiilor electorale, în original.