logo

Campanie de colectare de fonduri pentru un aparat de diagnostic necesar copiilor cu cancer


https://www.ipn.md/ro/campanie-de-colectare-de-fonduri-pentru-procurarea-unui-flowcitometru-7967_1079707.html

Membrii Asociației Obștești „Viața fără leucemie” inițiază o campanie de colectare de fonduri pentru achiziționarea unui flowcitometru – aparat medical de înaltă precizie capabil să identifice patologiile prin analiză la nivel celular. Sistemul medical din Republica Moldova nu poate oferi astăzi acces la un astfel de diagnostic.

Într-un manifest al părinților copiii cărora suferă de leucemie se menționează că dotarea Institutului Oncologic cu flowcitometru va permite medicilor să stabilească diagnoza corect şi rapid, atât la copii,  cât și adulți. Astăzi, nu există o altă metodă care să permită o diagnosticare atât de amănunţită şi rapidă a celulelor, rata de eroare fiind extrem de redusă — aparatul oferă 99% siguranţă asupra diagnosticului. „Îndemnăm și societatea din Republica Moldova să demonstreze solidaritate și să ni se alăture pentru a face posibilă achiziționarea acestui echipament”, se arată în manifest.

Organizația își dorește ridicarea ratei de supraviețuire a cancerului la copii în Republica Moldova. În anul 2020, la fiecare 4 zile un copil a fost internat în Institutul Oncologic fiind diagnosticat cu o formă de cancer. Prima și cea mai importantă etapă în cadrul acestui proces, o reprezintă diagnosticarea corectă a maladiei, care trebuie efectuată cât mai repede posibil, cu ajutorul echipamentelor de înaltă precizie.

În clasamentul cancerelor la copii, pe primul loc după incidență se clasează cancerul sistemului sangvin și limfatic (leucemiile și limfoamele). Și tot această categorie de cancer la copii are cea mai mare șansă de vindecare, care este cu atât mai mare cu cât mai devreme este stabilit diagnosticul și început tratamentul. Actualmente, unicul echipament capabil să stabilească diagnosticul exact al leucemiilor este anume flowcitometrul.

Pe data de 15 februarie este marcată Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer. În prezent, rata de vindecare a cancerului la copii ajunge la aproape 80% din cazurile diagnosticate, iar pentru unele tipuri specifice de cancer, rata de vindecare este și mai mare. Tratamentul durează o perioadă îndelungată, este intensiv şi complex, iar șansele de supravieţuire sunt obținute în urma diagnosticării corecte, prin efortul conjugat al echipei multidisciplinare de medici și asistenţi medicali.

Doritorii pot face donații pe pagina web viatafaraleucemie.md.