logo

BNM a majorat cu 1,0 puncte procentuale rata de bază


https://www.ipn.md/ro/bnm-a-majorat-cu-10-puncte-procentuale-rata-7966_1086259.html

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a hotărât majorarea cu 1,0 puncte procentuale a ratei de bază aplicate la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt – până la 6,50 la sută anual. Decizia are drept scop crearea condițiilor monetare necesare să tempereze ritmurile de creștere a prețurilor de consum, având în vedere anticipările inflaționiste făcute de banca centrală, informează IPN cu referire la un comunicat de presă al Direcției Comunicare a BNM.

Totodată, se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 8,50 și, respectiv, până la 4,50 la sută anual. Nivelul rezervelor obligatorii rămâne același.

Decizia vine în susținerea preferințelor consumatorilor spre economisire de la consumul imediat care s-a conturat pe fondul activității economice manifestate pe parcursul anului curent.

Banca Națională a Moldovei va continua să monitorizeze atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să vină cu măsurile necesare în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental de asigurare a stabilității prețurilor.

În cadrul unei activități recente de educație financiară, organizată de Banca Națională, Natan Garștea, consilierul guvernatorului BNM, a dat exemple ale modului în care BNM influențează sectorul bancar. „Dacă BNM crește rata de finanțare, cum este rata de bază, atunci cetățenii pot să înțeleagă: se așteaptă inflație, o să crească ratele dobânzilor la depozite, o să se scumpească creditele și vor acționa în conformitate cu aceasta”, a precizat consilierul.