logo

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor își prezintă prioritățile legislative


https://www.ipn.md/ro/blocul-comunistilor-si-socialistilor-isi-prezinta-prioritatile-legislative-7965_1083515.html

Deputații din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au prezentat astăzi, 3 august, mai multe proiecte de legi, pe care le vor promova în actuala legislatură. Potrivit lor, o bună parte din inițiativele propuse se regăsesc și în programul electoral al actualei majorități parlamentare. Astfel, spun socialiștii și comuniștii, toate aceste inițiative își vor găsi voturile necesare în Parlament pentru a fi implementate, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, deputatul Radu Burduja a spus că președintele țării a propus pentru cetățenii din diasporă scutirea de taxe la introducerea în țară a bunurilor de uz personal, inclusiv un automobil. Și deși inițiativa este una bună, aceasta încă nu a fost înregistrată în Parlament. De asemenea, din considerentul că este un proiect bun, fracțiunea propune aplicarea acestor prevederi în privința tuturor cetățenilor, inclusiv în privința celor rămași acasă.

Deputatul Radu Mudreac a declarat că unul dintre proiectele de lege prevede rectificarea bugetului pentru acordarea compensațiilor agricultorilor care au suferit din cauza calamităților naturale în anul 2021. De asemenea, se propune interzicerea importului produselor genetic modificate. Astfel, potrivit lui, moldovenii vor avea pe masă doar produse salubre. „Un alt proiect de lege pe care am insistat și vom insista mai departe ține de modificarea Legii achizițiilor publice. Acest proiect a fost votat în primă lectură în anul 2018. Este în procedură legislativă și noi vom insista să fie votat și în lectura a doua. Astfel, când vor fi evaluate ofertele în cadrul achizițiilor publice a produselor alimentare, producătorul autohton va avea -15% din prețul ofertei”, a notat parlamentarul.

Vicepreședintele fracțiunii, Corneliu Furculiță, a mai spus că deputații Blocului vor reveni în Parlament la proiectele de lege privind întoarcerea terenului Stadionului Republican în „posesia poporului” și anularea a așa-zisei legi a miliardului.

Deputații socialiști și comuniști au mai declarat că vor promova inițiative care prevăd majorări salariale pentru personalul din sistemul medical, dar și ajutoare financiare în ajunul anului școlar pentru familiile nevoiașe cu elevi. Aceștia își mai propun să promoveze un nou Cod funciar, care să interzică vânzarea terenurilor agricole străinilor.

În noul Parlament, Partidul Acțiune și Solidaritate are 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate și Partidul politic Șor – 6 mandate.