logo

Au fost ridicate restricțiile aplicate la ultimul focar de pestă porcină


https://www.ipn.md/ro/au-fost-ridicate-restrictiile-aplicate-la-ultimul-focar-de-7966_1069513.html

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că luni, 11 noiembrie, au fost ridicate restricțiile aplicate la ultimul focar de pestă porcină africană, din Comrat. Astfel, sunt lichidate toate focarele înregistrate la porcii domestici, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al instituției.

În Republica Moldova, de la începutul anului, au fost înregistrate 30 de focare de pestă, dintre care 26 la porci întreținuți în gospodării casnice. Ca rezultat au fost nimiciți 402 porci și 13 mistreți. Ultimul focar a fost înregistrat la 26 septembrie, într-o gospodărie particulară din Comrat, care avea 40 de porci.

ANSA informează că, în perioada anilor 2016- 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate 46 de focare de pestă, fiind nimiciți 642 de porci domestici și 20 mistreți.

ANSA atenționează că riscul izbucnirii unui nou focar este persistent având în vedere că în țările vecine apar noi și noi focare. Specialiștii recomandă populației să nu utilizeze în hrana porcilor resturi culinare. La fel, să nu procure produse alimentare din carne de porc, din țările vecine, deoarece la frontieră produsele sunt confiscate și distruse.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede printre porci. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt sacrificate, pentru a preveni răspândirea bolii.