logo

Atelier privind capacitatea de supraveghere epidemiologică a infecției COVID–19 și altor epidemii: cooperare moldo-italiană


https://www.ipn.md/ro/atelier-privind-capacitatea-de-supraveghere-epidemiologica-a-infectiei-covid-7542_1084434.html

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în parteneriat cu Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie din Trieste, Italia, organizează un atelier privind capacitatea de supraveghere epidemiologică a infecției COVID-19 și altor epidemii: cooperare moldo-italiană. Workshopul de formare profesională în domeniul virologiei moleculare se va desfășura în regim on-line, în perioada 21-23 septembrie 2021, între orele 14:00-17:30, cu participarea experților în domeniu.

Grație sprijinului regiunii autonome Friuli-Veneția Giulia, Italia (Legea regională 19/2000 privind cooperarea pentru dezvoltare și parteneriatul internațional), Grupul de virologie moleculară ICGEB, Trieste, și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova colaborează pentru a spori capacitățile de cercetare din Republica Moldova în lupta împotriva COVID-19 și pentru a contribui la crearea unei infrastructuri permanente pentru supravegherea coronavirusurilor și altor virusuri umane.

Potrivit programului, marți, 21 septembrie, va fi abordată tema „Managementul virusurilor în sănătatea publică” (transmisiune live); miercuri, 22 septembrie ‒ „Diagnosticul și supravegherea virusului”; joi, 23 septembrie ‒ „Vaccin și terapie”.

La atelier vor participa cercetători de la departamentele de Microbiologie, Epidemiologie și Boli infecțioase, cadre științifico-didactice și studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, precum reprezentanții autorităților naționale din domeniul sănătății, dar și orice doritor care se va înregistra în prealabil. Link pentru înregistrare: https://zoom.us/meeting/register/tJAldeGvrT0tGtEiAtdVOsYY63RmZZsUOoad

Evenimentul este înregistrat cu 6 credite de educație medicală continuă. Prin acest atelier, ICGEB și USMF „Nicolae Testemițanu” își propun să îmbunătățească capacitățile de cercetare în domeniul bolilor infecțioase și al sistemelor de supraveghere a sănătății și să creeze fundamentul pentru deciziile bazate pe dovezi ale autorităților moldovenești și ale factorilor de decizie din acest domeniu.

În paralel, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Institutul de Microbiologie și Imunologie, Facultatea de Medicină, Universitatea din Ljubljana vor semna un Acord de cooperare care va servi ca temei pentru desfășurarea activităților științifice și educaționale între părți. Această nouă colaborare constituie rezultatul implementării proiectului Republica Moldova ‒ Italia, Institutul de Microbiologie și Imunologie fiind un partener pe termen lung al ICGEB.

Pentru mai multe informații despre proiect, puteți contacta persoanele responsabile:

Mariana Ulinici, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova (organizator): mariana.ulinici@usmf.md
Alessandro Marcello, ICGEB (co-organizator): alessandro.marcello@icgeb.org
Suzanne Kerbavcic, șef, Comunicare, informare publică & sensibilizare, ICGEB: Suzanne.Kerbavcic@icgeb.org 
--- 

___________

DISCLAIMER: Issuers of press releases – not the news agency IPN – are fully responsible for the accuracy and essence of the content submitted for publication and/or distribution.