logo

Apă-Canal Chișinău va susține extinderea apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași


https://www.ipn.md/ro/apa-canal-chisinau-va-sustine-extinderea-apeductului-magistral-chisinau-straseni-7967_1042059.html

Întreprinderea ,,Apă-Canal Chișinău” va susține proiectul inițiat de Guvernul Germaniei, care prevede extinderea apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al furnizorului de apă.

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” are un buget de 16,5 milioane de euro. Banii sunt oferiți sub formă de grant de Guvernul Federal German, prin intermediul băncii de dezvoltare KfW. Perioada de implementare a proiectului este 2019-2024.

Inițiativa prevede construcția apeductului magistral (cu diametrul 300 – 1000 mm) care va livra apă potabilă de la branșamentul din municipiul Chișinău spre municipiul Strășeni și Călărași, cu conectarea ulterioară a localităților din cele două raioane.
 
Administrația întreprinderii se arată deschisă să susțină proiectul în cauză, dar nu va putea fi parte componentă a acestuia, întrucât contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare, încheiat între municipalitatea Chişinău şi SA ,,Apă-Canal Chişinău”, nu cuprinde în aria serviciilor prestate în localitățile din raioanele Călăraşi şi Străşeni. Astfel, întreprinderea va asigura furnizarea serviciului de alimentare cu apă cu debitul solicitat până la punctul de delimitare la sistemul de alimentare cu apă. Acesta va fi  punctul de branşare în apeductul magistral cu D-1000 mm al SA ,,Apă-Canal Chișinău” din str. Mirceşti (lângă terenul instalațiilor de alimentare cu apă ,,Universitatea Agrară”).