logo

Alexandru Oleinic: Toate impozitele colectate de primărie trebuie să rămână în localitate


https://www.ipn.md/ro/alexandru-oleinic-toate-impozitele-colectate-de-primarie-trebuie-sa-ramana-7965_1007311.html

Liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), Alexandru Oleinic, percepe  descentralizarea, în primul rând, prin prisma financiară. Din punctul său de vedere, toate impozitele care sunt colectate în cadrul primăriilor trebuie să rămână în localităţi, transmite IPN

„Primarul şi consiliul local trebuie să aibă motivaţie pentru dezvoltarea localităţii, pentru apariţia întreprinderilor noi, pentru apariţia serviciilor noi. Prin aceasta ajungem la o descentralizare. Dar atunci când noi lăsăm pentru dezvoltarea primăriei unele impozite care nu sunt atât de semnificative şi colectăm restul, iar ulterior facem repartizarea banilor în dependenţă de coloratură politică, aceasta nu este descentralizare”, a declarat politicianul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Referindu-se la principalele direcţii de activitate a noului ministru al finanţelor, Alexandru Oleinic a menţionat că Anatol Arapu trebuie să promoveze acest concept de autonomie financiară la Guvern. „Ulterior, trebuie să prezinte în Parlament. Parlamentul nu are decât să susţină şi să-i dea posibilitatea să-şi asume responsabilitatea pentru implementarea acestei legi”, a remarcat liderul PPRM.

Politicianul a mai declarat că noul ministru al finanţelor trebuie să contribuie la îmbunătăţirea climatului investiţional prin o serie de reforme în legislaţia fiscală şi socială, în special calculul oricăror retribuţii sociale luând drept bază iniţială minimul de existenţă. „Minimul de existenţă trebuie să devină fundamentul la orice calcul în Republica Moldova. Dar pentru a avea posibilitate de a cheltui trebuie să creăm condiţii ca să avem alocaţii la buget”, a declarat Alexandru Oleinic.

Liderul PPRM insistă că trebuie scoase la suprafaţă cele 50% economie tenebră, trebuie exclusă practica de a da salariile în plic, la fel cum trebuie exclusă şi contrabanda la import. „Aceasta afectează foarte mult bugetul şi dezvoltarea agenţilor economici”, a declarant politicianul.

Alexandru Oleinic a mai spus că, până la 1 septembrie, Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte la Guvern politica fiscală pentru anul viitor, iar aceasta va fi un test pentru noul membru al Guvernului, dar şi pentru coaliţia de la guvernare.