logo

18 instituții educaționale din Chișinău sunt reabilitate termic


https://www.ipn.md/ro/18-institutii-educationale-din-chisinau-sunt-reabilitate-termic-7967_1091540.html

Mai multe instituții de învățământ din municipiul Chișinău au fost izolate termic și le-au fost instalate sisteme fotovoltaice. Municipalitatea își propune astfel să eficientizeze consumul de energie în școli și grădinițe. Lucrările au avut loc în cadrul un proiect lansat în anul 2021 și care este la etapă finală, transmite IPN.

Este vorba despre proiectul „Eficiența energetică și reabilitarea termică a instituțiilor educaționale din municipiul Chișinău”. Lucrări s-au făcut la liceele „Nicolae Gogol”, „Petru Rareș”, „Onisifor Ghibu”, „Gloria”, „George Meniuc, „Natalia Dadiani”, „Vasile Vasilache”, „Nicolae Sulac”, „Vasile Alecsandri”, „Elena Alistar”, „Vasile Lupu”, „Bogdan Petriceicu Hasdeu” și cinci grădinițe: nr. 112, nr. 127, nr. 146, nr. 167 și nr. 225.

Timp de un an și jumătate au fost realizate lucrări de izolare termică a pereților și a acoperișurilor, au fost înlocuite tâmplăriile, iar sistemele de distribuție a căldurii au fost reabilitate. De asemenea, a fost modernizat sistemul interior de iluminat și au fost instalate sisteme fotovoltaice. Executorii proiectului vor asigura monitorizarea și mentenanța timp de un an.

Primăria Chișinău precizează că mai multe studii au arătat că astfel de proiecte diminuează considerabil cheltuielile de întreținere a edificiilor. Totodată, municipalitatea își propune să extindă proiectul și pentru celelalte instituții de învățământ din municipiu.