Primul terminal multimodal din Moldova va fi dezvoltat cu sprijinul USAID

Primul terminal multimodal din Moldova va fi dezvoltat cu sprijinul USAID, la stația feroviară Berești din municipiul Ungheni. Acesta va asigura conectarea Moldovei la coridoarele de transport internaționale, transmite IPN.

Terminalul logistic multimodal va integra toate tipurile de transportare a mărfurilor. O companie internațională va efectua în următoarele luni un studiu de fezabilitate în baza căruia Guvernul va putea identifica investitori internaționali dispuși să dezvolte un hub regional logistic în Moldova, precizează Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Secretarul de stat Viorel Garaz a menționat că dezvoltarea unui hub logistic regional la Berești va genera multiple oportunități economice pentru Moldova, dar și beneficii pentru și țările vecine. Deși investiția de dezvoltare a unui astfel de complex logistic va fi considerabilă, ajungând la câteva milioane de dolari, veniturile generate de această infrastructură vor fi însemnate. Este o investiție extrem de atractivă atât pentru investitorii internaționali, cât și pentru potențialii investitori din țară și din regiune, a spus Viorel Garaz.

Moldova nu dispune de o rețea logistică complexă care să ofere o alternativă competitivă transportului rutier, chiar dacă terminalele intermodale (care includ rutele maritime și feroviare) sunt un element cheie al lanțului logistic pentru economie. În aceste condiții, este importantă crearea unor terminale în Moldova care vor transforma țara într-un hub sau nod regional pentru transportul internațional de mărfuri, deoarece această infrastructură va facilita accesul către coridoarele internaționale.

Studiul de fezabilitate inițiat de USAID MISRA (Proiectul Reforme Instituționale și Structurale în Moldova ) va include o analiză complexă a infrastructurii existente pentru transportul de mărfuri, posibilitatea dezvoltării unei rețele care interconectează diverse terminale din țară și din regiune, estimarea costurilor și opțiunilor investiționale și necesitățile de ajustare a cadrului legal pentru a susține dezvoltarea unui astfel de terminal logistic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.