Prima ședință a CMC a durat mai bine de șapte ore

Prima ședință a Consiliului municipal Chișinău a durat mai bine de șapte ore, timp în care consilierii și-au primit legitimațiile de ales local, au constituit fracțiunile și au făcut partajările în comisiile de profil. După mai multe discuții și pauze, s-a decis ca trei comisii să aibă câte 11 membri, iar două – câte nouă membri. Principiul repartizării aleșilor locali în comisii a fost cel al proporționalității, transmite IPN.

Regulamentul CMC prevede că nominalizarea membrilor în comisii se face de către fracțiuni, iar a celorlalți consilieri (independenți sau aleși pe liste de partid, dar fără fracțiune) – de către CMC, avându-se în vedere pregătirea lor profesională şi domeniul de activitate al comisiei.

Partidul Şor, care are doi consilieri în CMC (insuficient pentru a crea o fracțiune), a cerut ca un reprezentant al lor să fie delegat în Comisia pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor, care însă deja era completată de reprezentanții fracțiunilor. Deși socialiștii au fost gata să cedeze un loc în această comisie Partidul Şor, fracțiunile PAS și ACUM Platforma DA au insistat să se respecte regulamentul CMC și principiul proporționalității.

Într-un final, s-a decis ca un consilier al Partidului Șor să fie în Comisia juridică, pentru ordinea publică și activitatea administrației publice locale, iar celălalt, așa cum au solicitat, în Comisia pentru construcții, arhitectură și relații funciare.

Următoarea ședință a CMC  a fost anunțată pentru miercuri, 20 noiembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.