Prevederile prin care UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget, suspendate

Modificările la Codul Fiscal prin care UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget, nu de la bugetul național, au fost suspendate. Curtea Constituțională a luat această decizie după ce a amânat pronunțarea cu privire la constituționalitatea acestor prevederi fiscale, transmite IPN.

La Curte au fost depuse două sesizări, una de către Adunarea Populară a Găgăuziei, iar a doua – de către un grup de deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Autorii au solicitat Curții să verifice constituționalitatea Legii nr. 285 din 5 octombrie 2023 pentru modificarea articolului 6 din Codul Fiscal. Articolul 6 din Codul Fiscal prevede că U TA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget, nu de la bugetul național, așa cum se întâmpla până la adoptarea noilor prevederi.

Legea contestată a fost publicată în Monitorul Oficial pe 21 octombrie și a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2023.

Curtea Constituțională a examinat cele două sesizări pe parcursul a mai multe ședințe, inclusiv astăzi. Până a intra în deliberări, judecătorii CC au anunțat pronunțarea hotărârii la ora 16.00. Cu o oră întârziere, a fost anunțată amânarea deliberărilor pentru data de 5 martie, făcându-se trimitere la complexitatea cauzei.

Totodată, până la soluționarea cauzei în fond, Curtea a suspendat acțiunea articolul 6, alineat 11 din Codul Fiscal.

În fața Curții și astăzi s-au adunat mai mulți manifestanți care au cerut ca noile prevederi fiscale să fie declarate neconstituționale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.