Președinția și Parlamentul deplâng trecerea la cele veșnice a lui Andrei Strâmbeanu

Președinția și Parlamentul Republicii Moldova exprimă sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor de creație, precum și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Andrei Strâmbeanu, poet, prozator, dramaturg și scenarist, personalitate marcantă a culturii naționale. Andrei Strâmbeanu a trecut în eternitate la 4 august curent, transmite IPN.

Potrivit unui necrolog, semnate de instituția prezidențială și cea parlamentară, Andrei Strâmbeanu s-a manifestat ca o voce distinctă în literatura și teatrul din Republica Moldova, opera sa fiind tradusă în mai multe limbi.

Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, județul Bălți (astăzi raionul Edineț). A absolvit Institutul Pedagogic ,,Ion Creangă” din Chișinău (1959) și a debutat editorial în 1963, cu volumul de versuri ,,Fântâna albă”, titlu inspirat de satul său de baștină. Au urmat cărțile „Aruncă-mă în cer” (1965), „Mireasa” (1967), ,,Oltea: Mama lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dramă în două acte” (2004) și altele.

Pe parcursul vieții a îmbrățișat profesia de traducător, redactor, consilier la Direcția Teatru a Ministerului Culturii. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1998-2001), consilier prezidențial și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Pentru activitate prodigioasă în domeniul culturii și pentru implicare civică, Andrei Strâmbeanu a fost decorat cu medalia ,,Mihai Eminescu”, cu ,,Ordinul Republicii”, a fost laureat al Premiului Național al Republicii Moldova și al Premiului „Ioan Luca Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române. De cinci ori. a devenit laureat al Concursului național de dramaturgie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.