Președinția deplânge trecerea în eternitate a pictorului Andrei Mudrea

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a pictorului Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova. „Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de șefa statului, citat de IPN.

Președinta îl descrie pe Andrei Mudrea ca pe un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. A fost un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

Andrei Mudrea s-a născut la 29 aprilie 1954 în satul Mitocul Vechi din raionul Orhei. Din 1969 până în 1973 studiază la Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău, astăzi Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”. Din 1975, este profesor la Școala de Arte Plastice pentru copii din orașul Orhei, unde lucrează timp de zece ani. În paralel, studiază pictura în atelierul celebrului Mihai Grecu. Debutează în 1978, cu tablourile „Mama” și „Casa părintească”, iar în 1983 la Chișinău este inaugurată prima sa expoziție personală. De atunci, este o prezență marcantă la toate expozițiile organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova.

A semnat mai multe lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, a fost fondator și membru al „Grupului Zece”. Creația sa poartă un mesaj individual, fiind totodată conectată la schimbările produse în societate de-a lungul timpului. Lucrările sale au fost expuse la Moscova, București, Paris, Saint-Malo, Varșovia, Strasbourg (Consiliul Europei), Lisabona; astăzi ele se regăsesc în colecții publice și private. Este laureat al Premiului Tineretului și al Premiului Național, deține titlul onorific de „Maestru în Artă”, numeroase premii naționale și internaționale.

Pictorul Andrei Mudrea a trecut la cele veșnice la 15 ianuarie 2022, la vârsta de 67 de ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.