Președintele raionului Cahul și alte opt persoane, reținuți în mai multe dosare de corupție

Președintele raionului Cahul și alte opt persoane, printre care și angajați ai Consiliului raional, un primar și agenți economici, au fost reținuți în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei în urma unor achiziții trucate, transmite IPN.

Centrul Național Anticorupție precizează că este vorba despre primarul unei localități, șeful și un angajat al Direcției construcții din cadrul Consiliului raional, un specialist al Direcției achiziții publice, dar și patru reprezentanți ai unor agenți economici.

Potrivit cercetărilor, președintele Consiliului raional Cahul, împreună cu ceilalți suspecți, ar fi organizat trucarea mai multor licitații publice. Aceștia ar fi semnat anticipat contracte pentru reparația și întreținerea unor obiecte publice, favorizând agenții economici pe care i-ar fi gestionat din umbră. Totodată, abuzând de funcțiile lor și urmărind interesele personale, funcționarii ar fi transferat pe conturile agenților economici mijloace financiare chiar dacă lucrările nu au fost finalizate.

Pentru fapte similare este cercetat și primarul unei localități din Cahul. Acesta ar fi acceptat recompense necuvenite în schimbul favorizării unor agenți economici gestionați din umbră de funcționari ai Consiliului raional Cahul. Primarul ar fi fost convins să semneze mai multe contracte de valoare mică pentru diverse lucrări de reparații și întreținere, astfel cauzând prejudicii considerabile bugetului local. 

Luni dimineață au avut loc percheziții domiciliare și la birou în privința celor nouă persoane bănuite. De la fața locului au fost ridicate contracte de achiziții, facturi privind transferurile financiare și alte mijloace de probe. Mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și abuz de serviciu au fost conexate într-o singură procedură, iar cele nouă persoane au fost reținute pentru 72 de ore.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.