Președintele Radei Supreme: Atât Ucraina, cât și Moldova trebuie să fie state membre UE

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, spune că recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova reprezintă un semn al recunoașterii faptul că ucrainenii și moldovenii aparțin familiei europene. „Suntem convinși că atât Ucraina, cât și Moldova trebuie să fie negreșit state membre ale Uniunii Europene”, a menționat oficialul ucrainean în discursul său susținut în Parlamentul de la Chișinău, transmite IPN.

Ruslan Stefanchuk și-a exprimat recunoștința pentru suportul acordat de Republica Moldova poporului ucrainean. „Am simțit și continuăm să simțim sprijinul Moldovei, o țară mică cu o inimă mare. Mă închin adânc și mulțumesc sincer oamenilor Moldovei pentru că, din prima zi de război, au deschis granița și casele pentru zeci de mii de femei și copii ucraineni care fugeau de teroarea rusă”, a spus președintele Radei Supreme a Ucrainei.

Ruslan Stefanchuk a salutat faptul că Parlamentul Republicii Moldova a condamnat ferm războiul inițiat de Federația Rusă în Ucraina și Holodomorul. „Vă mulțumesc pentru că ați condamnat crimele de război și crimele împotriva umanității comise de Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei și, mai cu seamă, pentru adoptarea, în noiembrie 2022, a unei declarații importante cu privire la condamnarea Holodomorului din 1932-1932 drept genocid al poporului ucrainean. Acest lucru reflectă solidaritatea cu poporul ucrainean, care apară atât pacea și libertatea continentului european, cât și a Republicii Moldova”, a mai spus Ruslan Stefanchuk.La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a exprimat, în numele cetățenilor Republicii Moldova, recunoștință pentru sacrificiul pe care poporul ucrainean îl face pentru libertatea tuturor. Șeful legislativului a condamnat repetat războiul dus de aproape doi ani de Federația Rusă împotriva Ucrainei, remarcând că Republica Moldova va rămâne în continuare alături de ucraineni. Igor Grosu a precizat că atât Ucraina, cât și Republica Moldova au ales să facă parte din lumea liberă, democratică și prosperă, unde viața omului și respectul pentru demnitatea umană constituie valori supreme, iar integrarea în UE este una ireversibilă.

Potrivit șefului legislativului, atât Republica Moldova, cât și Ucraina sunt determinate să-și facă temele și să realizeze parcursul european, istoria fiind cea care ne învață că ferestrele de oportunitate nu stau deschise mult timp, iar victoria este posibilă doar în unitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.