Președintele CEC: O zi suplimentară de alegeri ar costa estimativ 44 de milioane de lei

Comisia Electorală Centrală a aprobat avizul asupra inițiativei legislative cu privire la modificarea Codului Electoral pentru organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale pe parcursul a două zile.

CEC precizează în avizul emis că modificarea perioadei de timp destinate votării, implică ajustarea noilor condiţii de efectuare a acesteia, urmând a fi modificate procedurile ce vizează securizarea votării, implicit păstrarea şi asigurarea integrităţii pe parcursul a două zile a buletinelor de vot utilizate şi a celor neutilizate. Totodată, ar trebui revăzute regulile privind asigurarea confidenţialităţii informaţiei din listele electorale cu privire la participarea alegătorilor la votare, norma privind interdicţia efectuării agitaţiei electorale în ziua alegerilor şi cea precedentă alegerilor, precum și termenele de prezentare a rapoartelor financiare.

Contactat de IPN, președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că, prin acest aviz, Comisia doar a atras atenția asupra unor situații care ar putea avea loc. Nu a avizat negativ proiectul. Documentul a fost evaluat mai mult din punct de vedere al oportunității economico-financiare, inclusiv peste hotarele Republcii Moldova. Asupra aprobării inițiativei urmează a se expune Parlamentul. Dorin Cimil mai spune că, în cazul promovării propunerii în cauză, organele electorale vor avea capacitatea să facă față tuturor modificărilor care se vor impune.

O zi suplimentară de alegeri ar costa estimativ 44 de milioane de lei. Sumă similară organzării turului doi al alegerilor prezidențiale.

Avizul aprobat de CEC urmează a fi transmis Ministerului Justiției.

Proiectul de lege ce prevede modificarea Codului Electoral a fost înregistrat de deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, la sfârșitul lunii mai a acestui an. Potrivit proiectului, alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale urmează să aibă loc două zile consecutiv, sâmbătă și duminică, pe întreg teritoriul Republicii Moldova și în străinătate. Totodată, alegerile locale și referendumurile ar urma să se desfășoare ca și până acum, în ziua de duminică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.