Președinta cere să fie declarate neconstituționale prevederi din Legea privind Guvernul

Președinta Maia Sandu a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită verificarea constituționalității mai multor articole de lege care limitează șeful statului și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor. Sesizarea ține de dreptul președintelui și al Guvernului demisionar cu prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul executivului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții, transmite IPN.

„De asemenea, am cerut declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru putând crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor”, a declarat Maia Sandu, citată într-un comunicat de presă al Președinției.

În opinia sa, opinia Curții Constituționale pe aceste spețe va clarifica situația actuală în care s-a pomenit țara „după acțiunile iresponsabile ale unor deputați în Parlament, ale fostului președinte și fostului premier în încercarea de destabilizare a situației din țară”.

Președinta consideră că Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului cabinet de miniștri. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale.

„Situația fără precedent, creată intenționat de fosta guvernare, cu scopul de a face statul și mai slab și mai vulnerabil, în plină criză pandemică și economică, poate fi soluționată prin expunerea Curții Constituționale și clarificarea lacunelor și contradicțiilor identificate în sesizarea depusă azi”, susține șefa statului.

Premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia pe 23 decembrie, asigurând, alături de alți câțiva miniștri, interimatul funcției până pe 31 ianuarie. Aureliu Ciocoi, ministru în exercițiu al afacerilor externe și integrării europene, asigură interimatul funcției de premier.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.