Președinta CC: Săptămâna trecută atacurile asupra Curții au atins un nivel îngrijorător

În ultima perioadă, dat fiind importanța avizului care urma să fie emis de Curtea Constituțională cu privire la circumstanțele de dizolvare a Parlamentului, instituția a fost supusă atacurilor din partea unor politicieni și jurnaliști. Or, atacurile la persoana judecătorilor pun în pericol poziția Curții Constituționale de garant al supremației Constituției, încrederea și respectul public. Declarațiile au fost făcute de către președinta Curții, Domnica Manole, într-un briefing susținut după emiterea hotărârii prin care au fost constatate circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului, transmite IPN.

„Pe această cale îi rog pe reprezentanții forțelor politice, dar și pe cei ai presei să nu submineze imaginea și credibilitatea judecătorilor constituționali în societate. Săptămâna trecută asemenea practici au atins un nivel îngrijorător. Uneori, chiar dacă astfel de declarații sunt retrase sau infirmate ulterior, prejudiciul adus imaginii Curții este produs, iar efectele sunt ireversibile”, a declarat Domnica Manole.

Președinta Curții s-a referit și la avizul emis astăzi de către CC, punctând cronologia evenimentelor și argumentele Curții care au stat la baza hotărârii. „Curtea a constatat că condiția respingerii a cel puțin două solicitări de învestitură într-un termen de cel mult 45 de zile între ele a fost respectate. Dacă Guvernul nu a fost format timp de trei luni, Curtea a observat că termenul de trei luni pentru formarea Guvernului a început să curgă de la 23 decembrie 2020, adică data demisiei domnului Ion Chicu și a expirat pe 23 martie 2021. Termenul de trei luni, stabilit de articolul 85, alineatul 1 din Constituție, a expirat fără a fi format un Guvern”, a notat Domnica Manole.

Potrivit hotărârii, președintele a consultat fracțiunile parlamentare, îndeplinind astfel cerințe constituționale. Totodată, raportând faptele la numărul solicitărilor de învestitură a Guvernului, la împlinirea termenului constituțional prevăzut pentru formarea guvernului și la organizarea de către președinte a consultărilor obligatorii, Curtea a constata întrunirea circumstanțelor constituționale care justifică dizolvarea Parlamentului.

Hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial. La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate – opinia lui Vladimir Țurcan și opinia disidentă a lui Serghei Țurcan. Opiniile celor doi judecători constituționali, deocamdată, nu au fost publicate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.