Presa străină, despre prețul cerut Kazahstanului pentru oprirea recentelor tulburări

Kazahstanul a aflat „prețul” care i se cere pentru ajutorul rusesc acordat președintelui acestei țări, Kassym-Jomart Tokaev, scrie presa ucraineană și cea turcă, transmite IPN.

Conform surselor, după ce președintele Kassym-Jomart Tokayev a cerut ajutorul Rusiei pentru a suprima revoltele violente împotriva regimului, i s-au pus patru condiții pentru a obține, prin Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), sprijinul solicitat.

Kremlinul vrea ca autoritățile kazahe să recunoască anexarea Crimeii de către Rusia. De asemenea, se dorește revenirea limbii ruse la statutul de a doua limbă oficială, stabilirea în Kazahstan a unor baze rusești și acordarea statutului de autonomie minorității ruse.

În cadrul unor dezbateri la IPN privind evenimentele din Kazahstan, experții au menționat că însăși introducerea trupelor s-a făcut contrar statutului organizației, care admite intervenții doar dacă e vorba de agresiune externă. S-a făcut referință și la declarația premierului chinez că originea situației din Kazahstan este una de ordin intern și nu poate fi calificată ca una care subminează suveranitatea Kazahstanului. În context, ex-ministrul Viorel Cibotaru a relevat că situația a fost folosită de Rusia pentru a crea un precedent de justificare a viitoarelor acțiuni. „Sunt sigur că acest element face parte din „meniul” de poziționare a Federației Ruse la nivel global. Aici m-aș referi și la acele garanții de securitate formulate față de Occident, dar și la multiplele probleme din spațiul asiatic”, a specificat expertul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE