Premierul va cere Parlamentului instituirea stării de urgență

Necesarul de gaze pentru luna octombrie a fost acoperit în proporție de doar 67%. Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că va merge în plenul Parlamentului să ceară instituirea stării de urgență, pentru a putea deroga de la anumite proceduri și legi în achiziționarea gazelor din surse alternative. Anunțul a fost făcut în această dimineață, 22 octombrie, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Natalia Gavrilița a precizat că ieri la Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri cu privire la contractul de livrarea a gazelor. Deși situația s-a mișcat din loc, însă nu există deocamdată o înțelegere definitivă și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final.

Dat fiind faptul că SA „Moldovagaz” nu asigură presiunea necesară în rețea, autoritățile sunt impuse să se miște pe planul de alternativă. „Vreau să atenționez lumea din start că, în pofida utilizării unor proceduri excepționale de către guvernare, acestea sunt doar o soluție tehnică ce va permite să achiziționăm volumul necesar de gaze până la sfârșitul zilei de azi”, explică șefa executivului.

Natalia Gavrilița a precizat că, pentru a face această achiziție, urmează să fie convocată Comisia pentru Situații Excepționale, care va audia raportul cu privire la situația gazelor, iar ulterior va lua anumite decizii. Una dintre ele este solicitarea de la Guvern și Parlament să fie instituită starea de urgență. De asemenea, Comisia va propune crearea unui centru de dirijare în cadrul IGSU pentru coordonarea fluxului de informație și gestiunea rapidă a situații.

Ulterior, cabinetul de miniștri se va convoca pentru formularea demersului către Parlament să instituie starea de urgență. Premierul va merge în plen să explice de ce este necesară starea de urgență, iar dacă deputații vor susține instituirea, Comisia pentru Situații Excepționale se va convoca din nou. Ca urmare, la dispoziția companiei „Energocom” vor fi puse resurse financiare pentru achiziționarea volumelor de gaze necesare. Potrivit premierului, oferta deja a fost publicată.

Prezent la conferință, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a menționat că astăzi legislativul va dezbate și va vota acordarea pârghiilor necesare Guvernului pentru a răspunde prompt provocărilor existente. Fracțiunea majoritară a Partidului Acțiune și Solidaritate va susține demersul executivului pentru că are încredere deplină în colegii din executiv. Deputatul a mai spus că Parlamentul va continua să muncească și în perioada stării de urgență, chiar și în lipsa sesiunilor plenare. Urmează să fie pregătit un pachet legislativ consistent, astfel încât, odată cu încheierea stării de urgență, toate inițiativele să fie votate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.