Premierul Maia Sandu a avut întrevederi cu conducerea de vârf a Lituaniei

Premierul Maia Sandu, care se află într-o vizită la Vilnius, a exprimat recunoștința pentru susținerea politică pe care Guvernul Lituaniei o acordă Republicii Moldova în realizarea reformelor structurale și a obiectivelor sale prioritare. În cadrul întrevederii cu omologul său lituanian, Saulius Skvernelis, Maia Sandu a mulțumit și pentru acordarea asistenței pentru dezvoltare și expertiza necesară, în calitate de membru al Uniunii Europene, de partener bilateral și membru NATO, transmite IPN.

Șefa executivului a dat asigurări că planul de acțiuni al Guvernului se va baza pe implementarea Acordului de Asociere cu UE. „Ne-am propus ca în cel mai scurt timp să fie întreprinse un șir de acțiuni menite să asigure o justiție independentă, cu judecători și procurori profesioniști, să construiască instituții puternice și eficiente în lupta împotriva corupției, dar și ca toți cetățenii, mai ales cei cu venituri mici, să simtă o îmbunătățire a nivelului de trai”, a subliniat premierul, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.

La rândul său, premierul Saulius Skvernelis a ținut să evidențieze că Lituania susține ferm Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere, precum și în alte domenii concrete legate de procesul de integrare europeană, sprijinind demersurile Republicii Moldova în capitalele europene.

Părțile s-au mai arătat deschise față de continuarea negocierilor pentru semnarea Acordului interguvernamental privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere și a Acordului bilateral privind reducerea taxelor pentru roaming.

Tot în cadrul vizitei sale la Vilnius, prim-ministrul Maia Sandu a avut o întâlnire oficială cu președintele legislativului Lituaniei, Viktoras Pranckietis. Interlocutorii au făcut schimb de opinii în legătură cu fortificarea relațiilor interparlamentare și a schimbului de experiență între legislativele de la Chișinău și Vilnius, evidențiind totodată importanța schimbului de experiență și preluării bunelor practici europene în Republica Moldova.

În cadrul vizitei sale oficiale la Vilnius, prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda. Premierul moldovean a accentuat că unica soluție de dezvoltare a Republicii Moldova este integrarea în UE în vederea asigurării democrației, respectării drepturilor omului și a unui nivel de trai înalt pentru cetățenii țării.

În cadrul vizitei, Maia Sandu a mai avut o întrevedere cu Linas Linkevicius, ministrul de externe al Lituaniei. Oficialii au examinat posibilitatea reluării activității Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru integrare europeană în cadrul căreia să fie discutate chestiunile care vizează atât integrarea europeană, cât și cooperarea economică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.