Premierul dă asigurări că stoparea finanțării europene nu va genera probleme financiare

Premierul Pavel Filip, prim-vicepreședinte PDM, are un sentiment de profundă dezamăgire în legătură cu adoptarea de către Parlamentul European a rezoluției prin care Comisiei Europene i se recomandă să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova. Și aceasta pentru că, spune premierul, Republica Moldova, în loc să fie evaluată prin prisma acțiunilor Guvernului și îndeplinirea angajamentelor asumate în raport cu Uniunea Europeană, este evaluată în această rezoluție doar prin prismă strict politică. Șeful executivului a dat asigurări că Republica Moldova nu va avea probleme financiare odată cu stoparea asistenței macrofinanciare a UE.

Într-o conferință de presă susținută la sediul PDM, premierul a declarat că are și un sentiment de responsabilitate față de colegii deputați din Parlament pentru că uneori i-a grăbit exagerat să voteze anumite reforme ce reprezentau condiționalități pentru obținerea finanțării. La fel, are și un sentiment de vină față de colegii din Guvern care au muncit în toată această perioadă și care nu au nici o tangență cu politicul.  

Totodată, Pavel Filip consideră nedrept faptul că „cetățenii sunt folosiți în această luptă politică”. În opinia sa, această rezoluție a fost gândită să fie orientată împotriva cetățenilor, în condițiile în care unii politicieni din opoziție au solicitat partenerilor externi blocarea finanțărilor pentru Republica Moldova, începând cu anul 2016, și astăzi se pare că au obținut blocarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare.

Potrivit premierului, acești bani erau orientați pentru majorarea sumelor pentru alimentația copiilor în grădinițe, din școli, da și pentru majorarea salariilor pentru cei care activează în educație. „Dar noi vom acumula la bugetul statului mai mulți bani decât era prognozat și vom duce până la capăt toate proiectele pornite, inclusiv salariile din educație și hrana pentru copii la grădinițe și școli”, a declarat Pavel Filip.  

Premierul a spus că a urmărit dezbaterile din Parlamentul European. „Eu înțeleg foarte bine că uneori politica bate realitatea. Așa s-a întâmpla și acum cu această rezoluție, dar aș vrea ca cei care au votat ieri această rezoluție să conștientizeze și riscurile pe care le implică ea, inclusiv o posibilă diminuare a încrederii cetățenilor în Uniunea Europeană”, a menționat Pavel Filip.

Prim-ministrul precizat că asistența macrofinanciară, împreună cu suportul direct bugetar reprezintă aproximativ 34 de milioane de euro. Șeful cabinetului de miniștri a dat asigurări că Republica Moldova nu are o problemă financiară și, deși regretă stoparea finanțării, acest fapt nu lovește în niciun proiect social sau în investițiile publice locale. Premierul estimează că veniturile la buget vor crește. Deja există depășiri la buget cu 1,4 miliarde de lei.

În altă odine de idei, premierul a spus că după emiterea hotărârii primei instanțe de invalidare a alegerilor a fost „bombardat” cu mesaje din partea celor care reprezintă în Republica Moldova Uniunea Europeană, prin care i s-a solicitat să intervină și să schimbe această decizie. „Nu cred că se încadrează în noțiunea valorilor europenești. Un prim-ministru nu poate interveni într-o instanță de judecată, chiar dacă ea îmi place sau nu”, a menționat Pavel Filip.

La propunerea Grupului Partidului Popular European, Parlamentul European, cu 345 de voturi pro, 160 de abțineri și 35 de voturi împotrivă, a adoptat joi, 5 iulie, o rezoluție prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova. Europarlamentarii consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să se ia numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.