Premierul comentează „afacerea” cu examene de la ASEM

Premierul Pavel Filip a comentat în ședința de astăzi, 5 iunie, a Guvernului reținerea unor profesori suspectați de scheme de corupție ce vizează „cumpărarea” examenelor și a tezelor de licență. El a menționat că prin asemenea acțiuni aceste persoane compromit viitorul țării și discreditează profesioniștii care muncesc onest în sistemul de educație, transmite IPN.

„Nu am considerat că cea mai mare corupţie este în instituţiile de educaţie sau la spitale. Sunt corupţi mai mari cu care trebuie să se lucreze. Dar, în acelaşi timp, cât ţine de educaţie, ceea ce am văzut astăzi nu este vorba despre această mită, este vorba că cineva îşi bate joc de viitorul Republicii Moldova. Noi am vorbit, unul din pilonii de bază, alături de justiţie, este educaţia şi suntem conştienţi de acest lucru”, a declarat premierul.

Șeful executivului a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să întreprindă măsurile necesare pentru buna organizare a examenelor de bacalaureat, care au început astăzi, și să asigure evaluarea obiectivă a cunoștințelor elevilor. „Le urez succes tuturor celor care vor susține sesiunea de BAC. Cunoaștem cât de complicată este această perioadă pentru tineri și este important să le oferim posibilitatea să își manifeste cunoștințele într-un mediu confortabil pentru ei”, a conchis Pavel Filip.

Lectori ai Academiei de Studii Economice și mai mulți intermediari au fost reținuți, pe 5 iunie, sub suspiciunea de promovare contra cost a examenelor, tezelor anuale și de licență, dar și atribuirea de note pentru practica de producție. Centrul Național Anticorupție informează că s-a reușit acumularea unui amplu material probator care vine să confirme informația preliminară. S-a stabilit că pentru un examen studentul plătea până la o mie de lei, nota pentru practica de producție costa între o mie și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masterat – între 400 și 550 de euro. Până acum au fost identificați în jur de 60 de profesori și alte persoane publice din cadrul ASEM față de care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi implicate în „afacerea” cu examene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.